Sosyal Medya

Ekonomi

Emekliler için masadaki zam oranı ne? Tahminler değişti!

Merkez Bankası, Ekim ayı piyasa beklentileri anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Eylül ayında 67.22 seviyesinde olan yıl sonu enflasyon beklentisi,…

Emekliler için masadaki zam oranı ne? Tahminler değişti!

Merkez Bankası, Ekim ayı piyasa beklentileri anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Eylül ayında 67.22 seviyesinde olan yıl sonu enflasyon beklentisi, bu ankette 68.01 seviyesine yükseldi. Enflasyondaki bu değişiklik memur emekli ve asgari ücretlinin maaşına nasıl etki edecek?

 

 

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Merkez Bankası’nın ekim ayı piyasa beklentileri anketi sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bayram’ın ifadeleri şu şekildedir: “Merkez Bankası, ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı.

 

Bu ankete göre, eylül ayında yıl sonu enflasyon beklentisi 67.22 seviyesindeyken, bu ankette 68.01 olarak revize edildi.

 

Bayram ayrıca şunları söyledi:

 

“Yılın ikinci yarısını kapsayan dönemde enflasyon, temmuz ayında %9.49, ağustos ayında %9.09 olarak gerçekleşti. Eylül ayında ise enflasyon hızı neredeyse yarı yarıya düşerek %4.75 seviyesine geriledi.

 

Memur ve emekliler için ilk 3 ay için yüzde 25.11 enflasyon farkı belirlenmiş durumda. Ancak Merkez Bankası anketi sonrasında yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 75 civarında olduğu belirtiliyor. Bu da yıl sonunda enflasyonun oldukça yüksek bir seviyeye ulaşabileceği anlamına geliyor.

 

Gelecek ayın 3’ünde ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanacak olması, bu durumu daha iyi anlamamıza yardımcı olacak. İlk 3 aylık enflasyon verisinin yüzde 25.11 olduğu göz önüne alındığında, yeni gelen enflasyon verilerinin bu oranı artırması bekleniyor. Ancak tam resmi görmek için iki aylık veriyi daha beklemek gerekecek.

 

Yıl sonu enflasyon farkının Sayın Bakan Vedat Işıkhan tarafından yüzde 38 civarında açıklandığına dair bilgilere göre, memur ve memur emeklilerine yüzde 50 civarında zam yapılacağı ifade ediliyor. Bu yüksek zam oranının nedeni ise haziran ayındaki toplu sözleşme zammının yüzde 6 seviyesinde olması ve ocak ayında verilecek toplu sözleşme zammının yüzde 15 seviyesinde olmasıdır. Aradaki 9 puanlık fark, memur ve memur emeklilerine enflasyonun üzerinde bir artış yapılmasını gerektiriyor.

 

Sene sonu itibarıyla yapılacak zam her ne kadar SSK ve Bağkur emeklileri için yüzde 38 olarak düşünülse de son dönemlerde artışlar hep enflasyon farkı + refah payı şeklinde yapıldı. Yine yüzde 50’ye yakın SSK ve Bağkur emeklilerine, memurlara maaş zammı yapılacağını düşünüyorum.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler