Sosyal Medya

Ekonomi

Ekonomim yazarı Aktaş: Merkez Bankası, kendi hazırladığı ödemeler dengesi bilançosunu bilmiyor

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltmesini değerlendirdi.       Aktaş, karar için, “Bu faiz…

Ekonomim yazarı Aktaş: Merkez Bankası, kendi hazırladığı ödemeler dengesi bilançosunu bilmiyor

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltmesini değerlendirdi.

 

 

 

Aktaş, karar için, “Bu faiz artışıyla mı enflasyonun üstesinden gelinecek?” dedi. Aktaş, karar metninde yer alan, “Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır” ifadesini şu sözlerle eleştirdi:

“Merkez Bankası’nın, kendi hazırladığı ödemeler dengesi bilançosunu yanlış okuması düşünülemeyeceğine göre, bu metni kaleme alanların söz konusu bilançoyu avuçlarının içi gibi biliyor olmaları gerektiğine göre olsa olsa bir ifade hatası yapılmıştır. Umarım öyledir, aksini düşünmek bile tuhaf.

Eğer doğrudan yatırımlar, finansmandaki iyileşme ve rezervlerdeki artış cari dengeye destek veren kalemler olarak sayılıyorsa vah ki vah! Ödemeler dengesi temelde iki bölümdür. 

Cari denge ve finansman dengesi…

O cümlede sıralanan doğrudan yatırımlar, finansman ve rezervler cari dengenin değil, finansman dengesinin kalemleridir. Cari açık varsa bu kalemlerle finanse edilir. Yani çok doğrudan yatırım gelmesi de, finansmanın iyileşmesi de ya da rezervin güçlü olması da cari dengeyi hiç mi hiç etkilemez.

Hem ayrıca “doğrudan yabancı yatırım” demeye de gerek yoktur, “dış finansman” demeye de… Zaten ödemeler dengesinde kastedilen “yabancı yatırım” ve “dış finansman”dır.

Merkez Bankası’nın, kendi hazırladığı ödemeler dengesini bilmiyor olması düşünülemez. Şu durumda umalım da ifade yanlışına düşülmüş olsun.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler