Sosyal Medya

Ekonomi

Dünya Bankası’dan Türk şirketlere 155 milyon dolar kredi

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'deki şirketlerin yeşil dönüşümünü desteklemek ve ülkenin sermaye piyasalarındaki iklim finansmanını artırmak amacıyla 155 milyon dolarlık krediyi onayladı.

Dünya Bankası’dan Türk şirketlere 155 milyon dolar kredi

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’deki şirketlerin yeşil dönüşümünü desteklemek ve ülkenin sermaye piyasalarındaki iklim finansmanını artırmak amacıyla 155 milyon dolarlık krediyi onayladı.

 

 

 

Dünya Bankası, Türkiye’deki şirketlerin yeşil dönüşümünü desteklemek ve ülkenin sermaye piyasalarındaki iklim finansmanını artırmak amacıyla 155 milyon dolarlık kredi sağladı.

 

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, krediler Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) aracılığıyla temin edilecek ve TSKB bu fonları Türkiye Yeşil Fonu’nun sermayelendirilmesinde kullanacak.

 

 

Kredi, Türkiye’nin önde gelen varlık yönetimi şirketlerinden Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. (Maxis) ile birlikte proje kapsamındaki kuruluş tarafından yönetilecek.

 

Toplam büyüklüğü, Dünya Bankası kredisine ek olarak fon düzeyinde ve yatırım yapılan şirket düzeyinde toplam 250 milyon dolar tutarındaki özel sermayenin harekete geçirilmesiyle birlikte 405 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

 

Proje, şirketlerin karbonsuzlaşma çabalarını ve yeşil teknolojilere yönelik yatırımlarını desteklemeyi hedefliyor. Bu çerçevede, yeşil fon aracılığıyla özel sermaye sektörünün geliştirilmesi, finansal sektörün çeşitlendirilmesi, şirketlerin uzun vadeli finansmana erişiminin güçlendirilmesi, kaldıraç oranlarının düşürülmesi ve yeşil dönüşüm için finansmanın hızlandırılması gibi hedeflere odaklanacak.

 

Dünya Bankası’nın Türkiye’nin karbon salınımını azaltma, iklim değişikliğine uyum sağlama ve yeşil dönüşüme katkıda bulunma çabalarını desteklediği belirtiliyor. Türkiye’deki şirketlerin özellikle enerji ve imalat sektörlerindeki CO2 emisyonlarını azaltmalarının, yeşil teknolojilere yatırım yapmalarının ve sürdürülebilir büyüme potansiyellerini artırmalarının önemine vurgu yapıldı.

 

Türkiye Yeşil Fonu, açık bir Yatırım Politikası Beyanı ve Yeşil Yatırım Çerçevesi doğrultusunda, özellikle KOBİ’ler ve orta ölçekli şirketlere odaklanarak yeşil veya yeşil dönüşüm sürecinde bulunan yenilikçi şirketlere yatırım yapmayı planlıyor. Aynı zamanda, yatırım potansiyeli taşıyan kadınları kapsayıcı şirketleri belirleyerek eşitlikçi yatırımları geliştirecek bir stratejiyi benimseyecek. Bu proje, Türkiye’nin finans sisteminin özel sermayeyi çekme kapasitesini artırırken, özel sermaye sektörünü derinleştirmeyi ve Yeşil Yatırım Çerçevesi kapsamındaki fonlardan yararlanmayı amaçlıyor.

 

TSKB’nin sermaye piyasası faaliyetleri yoluyla yeşil finansmana öncülük etme yeteneğini artırarak, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunması hedefleniyor. Aynı zamanda, şirketlerin karbonsuzlaşma süreçleri ve yeşil teknoloji yatırımları için uzun vadeli finansmana erişmelerini sağlayarak finansman çeşitliliğini artırabilecek bir yapıyı oluşturmayı amaçlıyor.

 

Dünya Bankası Proje Ekibi Liderleri Gunhild Berg ve Etkin Özen, projenin düşük karbonlu ve iklime dirençli bir ekonomiye geçişi destekleyeceğini, finansal sektörün çeşitlendirilmesine katkıda bulunacağını ve uzun vadeli finansman, sermaye piyasaları ve istihdam yaratma için yerli kaynakların geliştirilmesini destekleyeceğini belirttiler. Ayrıca, özel sermayeyi çekme ve piyasa yaratma konusunda projenin önemli bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yaptılar.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler