Sosyal Medya

Ekonomi

Dört ekonomistten seçim ve sonrası için kaygı verici uyarılar

  Prof Ceyhun Elgin:  Erdoğan kazanırsa sermaye kontrolleri gelebilir   Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Elgin,…

Dört ekonomistten seçim ve sonrası için kaygı verici uyarılar

 

Prof Ceyhun Elgin:  Erdoğan kazanırsa sermaye kontrolleri gelebilir

 

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Elgin, para piyasalarında işlerin her geçen gün kritik bir noktaya doğru gittiğini belirterek, döviz ve hisse senedi piyasalarının ancak 14 Mayıs’a kadar dayanabileceğini, olası bir ikinci tur ihtimalinin ekonomi için oluşabilecek en kötü senaryo olduğunu savundu. Prof. Ceyhun Elgin, mevcut iktidarın sürmesini ve muhalefetin kazanmasını içeren iki farklı senaryoda Türkiye ekonomisinde beklenenleri SÖZCÜ’ye anlattı.

 

 

Prof. Dr. Ceyhun Elgin, henüz tam sermaye kontrolü söz konusu olmasa da bu noktaya doğru gidildiğini, mevcut iktidarın seçimi kazanması halinde,  bir noktada tam sermaye kontrolüne geçmek zorunda kalacağını söyledi. “Çünkü ülke döviz yaratamıyor” diyen Elgin, “Cumhurbaşkanı’nın söylemleri mevcut politikalarda bir dönüşe işaret etmiyor. Dolayısıyla bu koşullarda yaklaşan bir ödemeler dengesi krizini ancak sermaye kontrolleri ile önleyebilirler. Hayal ettiğimiz Türkiye bu değil” diye konuştu. Elgin, iktidar değişiminde mevcut sermaye kısıtlamalarının ve Kur Korumalı Mevduat gibi uygulamaların bir gecede kaldırılamayacağını ancak yıl sonuna doğru bir normalleşme oluşabileceğini söyledi.

 

 

Korkut Boratav’dan olası iktidar değişikliğinde 6’lı masaya KKM uyarısı: ‘İhtiyatlı geçiş süreci’

 

Kur korumalı mevduatların büyüklüğü 2.1 trilyon TL ile rekor kırdı. Prof. Dr. Korkut Boratav da olası iktidar değişikliğinde 6’lı masayı risklere karşı uyardı. Boratav, “En büyük tehlike döviz kurundaki ani patlama olasılığı. Bir yıllık yumuşak geçiş lazım” diye konuştu.

 

Yumuşak geçiş: En büyük tehlike iktidarın el değiştirmesi sonrasında döviz kurunda ani bir patlama olasılığıdır. Bu nedenle hiç olmazsa bir yıllık yumuşak geçiş programı yapmaları lazım. Ali Babacan ki kendisi mali kural denilen abartılı yahut aşırı önlemi sahiplenen kişidir, bir televizyon kanalında “Geçiş süreci olması lazım” dedi. Bu sağduyu algılamasıdır umarım.

 

1 yıllık geçiş süreci: Deprem gibi çok acil kamu desteğini gerektiren facianın arkasından 6’lı masanın mutabakat metninin yeni baştan, bir yıllık geçiş süreci içinde dikkate alınması, düzeltilmesi, yerel seçimlerin politik sonuçlarını dikkate alacak şekilde yeniden inşa edilmesi gerekir.

 

 

Mahfi Eğilmez:  Kazanan dev enkaz devralacak

 

Deprem nedeniyle ortaya çıkan inşaat faaliyetinin ve yüksek enflasyonun yarattığı paradan kaçış ve talep artışının büyümeyi yüzde 3,5’lar düzeyinde tutmasını bekliyorum. Büyümedeki düşüş, önümüzdeki aylarda cari açıktaki hızlı artışı frenleyecek gibi durmakla birlikte cari açığın yüzde 5 – 5,5’dan aşağıya düşmesi pek mümkün görünmüyor.

Ülkenin risk primi, aşırı riskli olarak kabul edilen 300 baz puanın neredeyse iki katına yakın. Bu puan bizi dünyanın en riskli birkaç ülkesinden birisi konumuna getiriyor. Bu yüksek risk primi dış borçlanma faizlerini dolar bazında yüzde 10 ve üzeri düzeye taşıdığı için bu maliyetle dış borçlanma yapılması daha büyük sorunlar yaratacağa benziyor.

 

Bunlar buzdağının görünen kısmı. Görünmeyen kısım ancak seçimden sonra eğer iktidar el değiştirirse ortaya çıkacak ve emin olun bu saydıklarımdan daha az olmayacak.

 

Siyasal iktidar, çeşitli hamlelerle bu feci enkazı seçime kadar gizlemeyi başardı. Pek çok kişi durumun iyi olduğunu sanıyor. Eğer iktidar el değiştirirse yeni gelenler bu feci tabloyu devralacak. Ve eğer bu durumu halka anlatmayı başaramazlarsa enkazı onların yarattığı sanılacak. Eğer iktidar değişmezse, tarihimizde ilk kez bir siyasal iktidar kendi kendisine büyük bir enkaz devretmiş olacak.

 

 

Ekonomist Atilla Yeşilada: AK Parti kazanırsa Türkiye iflas eden ülkeler kervanına katılacak

Ekonomist Atilla Yeşilada, seçim önceki hükümetin vaatlerini değerlendirerek ekonomik öngörülerini paylaştı. Sadece enflasyonunun değil cari açığın da arttığını belirten Yeşilada, “Türkiye de iflas eden ülkeler kervanına katılacak. Bütün bunlar eğer Sayın Erdoğan ve Nebati başımızda kalırsa bu kış başımıza gelecekler” dedi.

Ekonomist Atilla Yeşilada: AK Parti kazanırsa Türkiye iflas eden ülkeler kervanına katılacak

Yaz aylarında enflasyonun patlayacağı öngörüsünde bulunan Yeşilada şunları söyledi: “Biz enflasyonun nabzını ‘çekirdek enflasyon’ diye bir alt göstergeyle ölçeriz, bunu da TÜİK yayınlıyor, oralarda hızlanma var. İkincisi, dünyanın her yerinde mal fiyatları çok çabuk düşer, çünkü sanayi üretimi verimlidir ama hizmet fiyatları düşmez, çünkü insan faktörü var, hizmet fiyatları düşmüyor Türkiye’de. Üçüncüsü, enflasyonun bir talep boyutu var, yani insanlar daha fazla mal ve hizmet talep ederse enflasyon yükselir. Yaz aylarına baktığımızda; herkese zam yapılmış, 3 milyon insana emekli ikramiyesi ödenmiş, enflasyon patlayacak yine. Şu andaki hilelerle birlikte yeni hileler yapmazlarsa, eğer bu iktidar başta kalırsa sonbahar-kışa doğru resmen 60’a gidiyoruz, hakikisi 80’i aşar.”

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler