Sosyal Medya

Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yatırımcılara kritik mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 44. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde uluslararası yatırımcılar için Türkiye'nin güvenli bir liman olduğunu vurgulayarak, "Türk ekonomisine güvenen herkese her türlü desteği sağlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yatırımcılara kritik mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 44. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’nde uluslararası yatırımcılar için Türkiye’nin güvenli bir liman olduğunu vurgulayarak, “Türk ekonomisine güvenen herkese her türlü desteği sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı.

 

 

Erdoğan’ın zirve kapsamındaki açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 

“Bugün burada bulunmamız, ilişkilerimizi daha ileri bir noktaya taşıma arzumuzun bir yansımasıdır. İnşallah birlikte çalışarak ilişkilerimizi güçlendireceğimize inanıyorum. Son 20 yılda Körfez ülkeleriyle ticaret hacmimiz 13 kat artarak geçen yıl 23 milyar dolara yükseldi. Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması’nın yeniden müzakerelere başlanması ve kısa sürede yürürlüğe girmesi ticaretimizi daha da artıracaktır.

 

Körfez ülkelerinden gelen turistlerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri olmamız bizim için sevindirici. Stratejik Diyalog Bakanlar mekanizması bugüne kadar 5 kez toplandı. Dışişleri Bakanlarımızın düzenlediği toplantının 6’ncısına 2024’ün ilk çeyreğinde ev sahipliği yapacağız.

 

Körfez’i Avrupa’ya bağlayan ulaşım projelerine büyük önem veriyoruz. Bu projelerin enerji iş birlikleriyle desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye, uluslararası yatırımcılar için güvenli bir liman olma niteliğini koruyor. Türk ekonomisine güvenen herkese gereken desteği vermeye hazırız. Savunma sanayi alanında Körfez ülkeleriyle önemli bir iş birliği içerisindeyiz. Son olaylar, bu alandaki iş birliğimizin ne kadar önemli ve stratejik olduğunu gösterdi. Ortak üretim ve finansman dahil, savunma sanayi iş birliğimizi çeşitlendirmeliyiz.

 

Riyad’daki İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Ortak Zirvesi’yle Filistin halkına desteğimizi net bir şekilde gösterdik. Gazze’deki krizdeki ortak tavrımız, bölge ülkelerinin sorunlarına sahip çıkma noktasında bir örnek teşkil etti. Zirvede alınan kararların takibi önemli. Dışişleri Bakanları Temas Grubu, çeşitli ülkelerde görüşmeler yaptı ve bu temasları sürdürecek. Katar’ın Gazze’deki insani yardım çabalarını takdirle karşılıyoruz.

 

‘Garantörlüğe hazırız’ Kalıcı bir ateşkes temenni ediyorduk ancak bu gerçekleşmedi. Netenyahu yönetimi, siyasi hedefleri için bölgenin güvenliğini tehlikeye atıyor. 17 binden fazla masum insanın hayatını kaybetmesi insanlık suçudur. İsrail’in işlediği suçlar karşısında sessiz kalmamalıyız. Bölgeye insani yardımlarımızı artırarak sürdürüyoruz. Bugüne kadar 12 uçak ve 2 sivil gemi dolusu yardım malzemesini El Ariş’e ulaştırdık. Önceliğimiz kalıcı bir ateşkes ve kesintisiz insani yardımın sağlanması. Son gelişmelerle birlikte 1967 sınırları içinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulması gerekliliği bir kez daha ortaya çıktı. Bu doğrultuda bölge ülkeleriyle birlikte sorumluluk almaya hazırız.

 

‘Tüm aktörleri iş birliğine davet ediyoruz’ Gazze’deki trajedinin Suriye’yi de içine çekecek bir savaşa dönüşmesine izin vermemeliyiz. Suriye’nin istikrarı, ayrılıkçı terör unsurlarıyla tehdit ediliyor. Bu terör örgütlerinin meşruiyet arayışlarına karşı dikkatli olmalıyız. Suriye’de 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda siyasi bir çözüm hedefliyoruz. Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönüşleri için gerekli koşulların sağlanması önemli. Tüm aktörleri bu doğrultuda iş birliğine çağırıyoruz.

 

Körfez İşbirliği Konseyi’nin kurumsal yapısını güçlendirme çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Bu derinleşme, genişlemeyle eş zamanlı olarak yapılmalı. Körfez bölgesiyle stratejik iş birliğimizi karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar doğrultusunda ilerletmeye hazırız.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler