Sosyal Medya

Ekonomi

“Boş eve vergi” sinyali, ev sahiplerini harekete geçirdi: Satılığa çıkarmak isteyenler arttı

Sektör temsilcileri, evini dolu göstermek isteyenlerin sahte sözleşmeler yapabileceği konusunda uyardı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası, “boş evlere…

“Boş eve vergi” sinyali, ev sahiplerini harekete geçirdi: Satılığa çıkarmak isteyenler arttı

Sektör temsilcileri, evini dolu göstermek isteyenlerin sahte sözleşmeler yapabileceği konusunda uyardı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası, “boş evlere vergi gelecek” beklentisi, ev sahiplerini harekete geçirdi. Bu kapsamda son günlerde evini satışa çıkarmak isteyenlerin artması dikkati çekti.
Fahiş kira artışları kamuoyunda öncelikli gündem maddelerinden biri oldu. Geçen yıl kira artışına yüzde 25 sınırı geldi, süre bu yıl da uzatıldı. Kira artışını makul bulmayan ev sahipleri ise farklı yolları seçti.
Hürriyet’in haberine göre, kimi evini satışa çıkardı, kimi istediği zammı yapamayacağı için boş evi yüksek fiyatla kiraya verdi, kimi ise “evim boş kalsın” dedi. Konut üretimi düşükken, bir de evini boş bırakanlar artınca arz sorunu büyüdü. Kamu, şimdi bu boş evleri gündemine aldı. Dünyada birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de boş evlerden vergi alınması planlanıyor.

“Evini satışa çıkarmak isteyenler arttı”

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, son aylarda birçok ev sahibinin özellikle evini boş tutmak istediğini belirtirken, bunun nedenini şöyle açıkladı:

“Kira artışına yüzde 25 sınırının getirilmesi, artan anlaşmazlıklar nedeniyle açılan tespit ve tahliye davalarının uzun yıllar sürmesi mülk sahiplerini bu yola itti. Şimdi boş ev için vergi denilmesi yeniden bir tedirginlik yarattı. Son günlerde evini satışa çıkarmak isteyenler arttı ve bu artışın sürmesini bekliyoruz.”

Sahte kira sözleşmesi uyarısı

Kira krizinin bu yolla çözülemeyeceğini belirten Akdoğan, “Evi boş tutamazsın denildiğinde ev sahibi bir yolunu bulur. Bir akrabası, tanıdığı ile sözleşme yapar ve sahte sözleşmeler patlar. Cezalandırma sistemi üzerinden gitmek yerine alternatif çözümlere odaklanmalıyız. Mesela nasıl kamu sosyal konutta sübvansiyon yapıyor ya da kamu bankaları üzerinden kredi faizini düşürerek vatandaşa imkân tanıyorsa, kirada da bu olabilir. Kamu kurumu, tespit edilen boş evleri ev sahiplerinden kendi kiralar, ulaşılabilir fiyatla ihtiyaç sahibine kiraya verir. Elbette kira krizine asıl çözüm üretim. Ama onun için gerekli olan 2-3 yıllık süreçte bu tip yollar denenebilir” dedi.
Erdoğan, Körfez turu sonrası uçakta yaptığı açıklamada, kira fiyatlarının artmasına neden olan boş evlerle ilgili, “Şimdi bakanlığımızın konuyla ilgili çalışması var. Bu çalışmayla da bunların üzerine üzerine gideceğiz. Yani bunların yanına bu kâr kalmayacak. Fahiş kira artışını ve konut fiyatlarını durdurmak için gerekirse ceza uygulamasına da gideceğiz” demişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler