Sosyal Medya

Ekonomi

Bir Mahfi Eğilmez Hesabı! Asgari Ücret Artışının Enflasyona Etkisi

Ekonomist Mahfi Eğilmez, 17.002 TL olarak belirlenen yeni asgari ücretin ekonomideki enflasyon dalgasına etkilerini analiz etti. Eğilmez'in "Asgari Ücret Artışı ve Enflasyon Etkisi" başlıklı yazısında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın raporlarından faydalanarak yaptığı hesaplamalara yer verildi.

Bir Mahfi Eğilmez Hesabı! Asgari Ücret Artışının Enflasyona Etkisi

Ekonomist Mahfi Eğilmez, 17.002 TL olarak belirlenen yeni asgari ücretin ekonomideki enflasyon dalgasına etkilerini analiz etti. Eğilmez’in “Asgari Ücret Artışı ve Enflasyon Etkisi” başlıklı yazısında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın raporlarından faydalanarak yaptığı hesaplamalara yer verildi.

 

 

Eğilmez, yazısında, ekonominin temel taşları olan emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişimcilik unsurlarının üretimdeki rollerini vurguladı. Emekçilerin aldığı ücretin, ekonomideki enflasyona bağlı olarak belirlendiğini ve asgari ücretin bu dengeyi sağlamak adına düzenlendiğini ifade etti.

 

Asgari ücretin artırılmasının, çalışan kesimin satın alma gücünü korumasının yanı sıra ekonominin canlılığını da sağlamak açısından önemli olduğunu belirten Eğilmez, ancak bu artışın şirketlerin maliyetlerini artırarak fiyatlara yansıyabileceğini ve enflasyonu daha da tetikleyebileceğini vurguladı.

 

Yapılan yüzde 49’luk asgari ücret artışının kısa dönemde enflasyonu yaklaşık yüzde 3,5, uzun dönemde ise yüzde 6 civarında etkileyebileceğini hesapladı. Eğilmez, hükümetin büyümeyi desteklemek adına uyguladığı maliye politikasıyla birlikte Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol etme hedefli para politikasının dengelenmesinin önemli olduğunu vurguladı.

 

Eğilmez, enflasyonla mücadelede kamu kesiminin israfına son verilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, piyasanın da bu doğrultuda destek vermesi gerektiğini belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler