Sosyal Medya

Ekonomi

Bilge Yılmaz:  Enflasyon siyasi bir tercihtir

Enflasyon açısından en şanslı olduğumuz yaz aylarında enflasyon rekor kırdı. Nedenlerini, kimlerin sorumlu olduğunu aslında biliyoruz. Ancak burada göz ardı…

Bilge Yılmaz:  Enflasyon siyasi bir tercihtir

Enflasyon açısından en şanslı olduğumuz yaz aylarında enflasyon rekor kırdı. Nedenlerini, kimlerin sorumlu olduğunu aslında biliyoruz. Ancak burada göz ardı edilen bir husus var: Enflasyon salt ekonomik bir sorun değildir.

Enflasyon halk düşmanıdır!

 

İnsanlar yüksek enflasyon ortamında, huzurlarını kaybeder. Aile fertlerinin ilişkileri bozulur. İnsanlar birbirlerine olan güvenini yitirir ve sürekli bir aldatılmışlık duygusuyla yaşarlar. Yaratıcılıklarıyla toplumu ve ekonomiyi sırtlayan orta sınıflar yaşama enerjilerini kaybederler.

 

Enflasyon siyasi bir tercihtir!

Enflasyon maruz kalınan bir durum değil siyasi bir tercihtir. Bedelini halkın ödediği bir gelir transferi modelidir. Bu model, imtiyazlı sınıflar oluşturur ve bir avuç insanın zenginleşmesinin maliyetini hepimize ödetir.

Bugün açıklanan enflasyon rakamı bu düzeni bir defa daha ifşa etmiştir. Bunu çözmenin yolu, aylık yüzde 10 enflasyon ile yaşayan sıkıntı içindeki insanlara daha ağır vergiler yüklemek değildir. Vergiyi, imtiyazlı sınıflardan almak, enflasyonun maliyetini geçmiş dönemdeki para transferi mekanizmalarından faydalanmış olan kesimlere ödetmek gerekir. Bunu yapmamak da tıpkı enflasyonu ortaya çıkaran hamleler gibi tamamen siyasi bir tercihtir.

 

 

Bilge Yılmaz’ın twitter sayfasından alıntıdır

 

Atilla Yeşilada’nın bu konudaki İngilizce videosunu seyretmek ister misiniz?

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler