Sosyal Medya

Ekonomi

Analiz: KKM’den vazgeçmeyen tasarrufçu TL’ye dönüşte neden ikna edilemiyor?

Tasarrufçu neden Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) vazgeçmiyor, ya da çözülme olsa da bu TL yerine döviz hesaplarına gidiyor? Yapılan piyasa…

Analiz: KKM’den vazgeçmeyen tasarrufçu TL’ye dönüşte neden ikna edilemiyor?

Tasarrufçu neden Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) vazgeçmiyor, ya da çözülme olsa da bu TL yerine döviz hesaplarına gidiyor? Yapılan piyasa analizine göre bunun en önemli sebebinin, ekonomi yönetimine, 7,5 puanlık faiz artışı yapılmasına rağmen, hala güven duyulmaması olduğu ileri sürüldü.

Yapılan analizde, yeni ekonomi yönetiminin gerçekçi politikalara dönüş olacağını belirttiği fakat henüz somut adımlar atılmadığı kaydedildi.

DW Türkçe’nin ekonomi yazarı Erdal Sağlam’a göre, ekonomi yönetimi 10 gün önce uygulamaya koyduğu Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) TL’ye geçiş hedefini yerine getiremiyor. KKM’den çözülme TL yerine dövize kayıyor.

Sağlam yaptığı analizinde ekonomi yönetiminin, kur farkı nedeniyle büyüyen Merkez Bankası zararlarının da etkisiyle, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hacmini azaltmak için harekete geçtiğini ancak uygulamanın başladığı 10 günden bu yana, bankalardan istenen KKM’den TL hesaplarına dönüşüm oranının sağlanamadığını da ifade etti. Konuyla ilgili DW Türkçe’nin haberinde şu değerlendirmeler yer buldu:

“Merkez Bankası geçen hafta başında, TL’den KKM’ye dönüşen mevduatların üç ay içerisinde yarısının TL hesaplarına çevrilmesi yönünde bir karar aldı. Bunun yanında dövizden KKM’ye dönüşen mevduatların yüzde 5’inin TL hesaplarına dönüşünü istedi. Bu hafta başında bu oranı yüzde 10’a çıkardı. TL’den KKM’ye dönüşen hesapların TL hesaplarına dönüşümünde yüksek oran saptanmasının nedeni, bu dönüşümde döviz verilme zorunluluğu bulunmayışı. Merkez Bankası sadece dövizden KKM’ye dönüşen hesaplar bozulurken gereken dövizi bankalara vermekle yükümlü. Bu nedenle zaten ekside olan döviz rezervlerini bu dönüşüm için de harcamak istemiyor.”

Aynı analizde gelecek hafta bankaların yükümlüklerini yerine getirip TL hesaplara dönüşümü sağlamak için, TL mevduat faizlerinin önemli ölçüde artırmak zorunda kalacakları beklentisi yüksel olduğu kaydedilirken, “Buna rağmen vatandaşı tatmin edecek, enflasyonun altında kalmayacak bir faiz oranına ulaşılabilecek mi?” sorusu da yöneltildi ve bunun da bilinmediğine dikkat çekildi. Devamında ise “Bilinen ise ülke ekonomisinin başına büyük bela olan KKM’den kurtuluşun çok zor olacağı ve uzun süre alacağının şimdiden belli olması” ifadelerine yer verildi.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler