Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:  Diş ticaret açığında daralma geçici

Ticaret Bakanlığı ağustos ayı geçici istatistiklerine göre, dış ticaret açığı aylık 8,9 milyar $ ile yüksek seyretmeye devam ederken, 12…

ANALİZ:  Diş ticaret açığında daralma geçici

Ticaret Bakanlığı ağustos ayı geçici istatistiklerine göre, dış ticaret açığı aylık 8,9 milyar $ ile yüksek seyretmeye devam ederken, 12 aylık birikimli olarak 118,4 milyar $’a geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre dış ticaret dengesi aylık bazda çekirdek ithalattaki yavaşlamayla bir miktar iyileşti.

Diğer taraftan, altın ithalatı yaklaşık 3,4 milyar $ ile güçlenirken, enerji ithalatında süregelen gerileme petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle durakladı.

 

Mal grupları bazındaki veriler ağustosta çekirdek ithalattaki yavaşlamanın, seçim sonrasında TL’deki hızlı değer kaybı ve atılan sıkılaştırma adımlarının etkisiyle gerçekleşmiş olabileceğine dair sinyaller içeriyor. Fakat, Türk lirasındaki hızlı nominal değer kaybı ve faiz oranlarındaki artışa karşın, reel faizin eksi değerlerini koruması ve TL’nin yüksek enflasyon nedeniyle reel değerindeki hızlı toparlanma ithalat üzerinde arzulanan yavaşlamayı sınırlayacak unsurlar. Ayrıca, öncü göstergeler iç talep kaynaklı büyümenin sürdüğüne işaret ediyor.

 

Büyümenin yavaşlamadığı bir senaryoda, kur ve kredi piyasası üzerinden dış dengede elde edilecek kazanımların kalıcı olmayacağını düşünüyoruz.

 

Akbank Ekonomik Araştırmalar notundan alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler