Sosyal Medya

Ekonomi

Akaryakıtta ürküten zam iddiası! “9 TL’lik ÖTV zammı”

Petrol fiyatları, yaklaşan OPEC+ toplantısı öncesi kesinti endişeleriyle kayıplarını telafi etme çabasına girdi. Aynı zamanda yurt içinde akaryakıta olası bir vergi zammının gündemde olduğu iddiaları da dikkat çekti.

Akaryakıtta ürküten zam iddiası!  “9 TL’lik ÖTV zammı”

Petrol fiyatları, yaklaşan OPEC+ toplantısı öncesi kesinti endişeleriyle kayıplarını telafi etme çabasına girdi. Aynı zamanda yurt içinde akaryakıta olası bir vergi zammının gündemde olduğu iddiaları da dikkat çekti.

 

 

 

Eylül ayının sonunda brent petrol, 95 dolar seviyelerine kadar çıkarken, son zamanlarda 80 doların altına gerilemişti. Ancak bugün itibarıyla brent petrol varil fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 1,01 değer kazanarak 80,87 dolara yükseldi. Aynı süreçte Batı Teksas türü ham petrol varili yüzde 1,3 artışla 75,62 dolara ulaştı.

 

Petrol fiyatlarındaki bu yükselişte, yaklaşan OPEC+ toplantısının etkisi büyük. Reuters’a bir OPEC+ kaynağı tarafından yapılan açıklamada, üyelerin petrol üretim kesintisini artırmayı düşündüğü belirtildi. Bu sebeple, piyasalar, OPEC ve OPEC dışı üretici ülkelerin 30 Kasım’a ertelenen toplantısından çıkacak kararı büyük bir merakla bekliyor.

 

Ancak, bu endişelerin gölgesinde petrol fiyatları özellikle Orta Doğu gerilimlerinin talebi azaltabileceği endişesiyle son bir ayda %9’un üzerinde bir düşüş yaşamıştı.

 

Bu endişelerin ortasında, yurt içi piyasalarda akaryakıta olası bir vergi zammı gündeme geldi. İddialara göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi tutarını artırmak için hazırlıklar yaptığı söylendi. Haberler arasında benzinin litre fiyatına 9,03 TL, motorine 8,47 TL ve otogaza 6,93 TL vergi zammı olacağı iddiaları yer aldı.

 

Ancak, ilgili mevzuat gereği ÖTV artışı her zaman mümkün olabilir. Bununla birlikte, resmi kurum ve kuruluşlardan konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmeden bu tarz haberlere fazla itibar edilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

 

Geçmişte, temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıtta ÖTV artışı gerçekleşmiş, benzin ve motorine 5 TL’lik bir artış yaşanmıştı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler