Sosyal Medya

Ekonomi

ABD ekonomisi gücünü yansıttı: İşgücü piyasası Mart ayında 236.000 yeni istihdam yarattı

Rakamları, sağlam büyümenin üst üste 27. ayını işaret ediyor ABD’de işverenler Mart ayında 236.000 yeni istihdam yarattılar ve esnek bir…

ABD ekonomisi gücünü yansıttı: İşgücü piyasası Mart ayında 236.000 yeni istihdam yarattı

Rakamları, sağlam büyümenin üst üste 27. ayını işaret ediyor

ABD’de işverenler Mart ayında 236.000 yeni istihdam yarattılar ve esnek bir işgücü piyasası ekonomiyi her şeye rağmen desteklemeye devam ederken, artan finansal istikrarsızlık ve enflasyon döneminde ekonomiyi desteklediler.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, işsizlik oranı geçen ay yüzde 3,5’e geriledi ve son 50 yılın rekor düşük seviyelerine yaklaştı.

Mart ayı istihdam raporu, sağlam iş büyümesinin üst üste 27. ayını işaret etti. İstihdam yaratma hızı yavaşlarken, koronavirüs pandemisinden üç yıl sonra işgücü piyasasının gücü uzmanların kafasını karıştırmaya devam ediyor.

Amerikalı işçiler ve harcama potansiyelleri, ABD ekonomisini inanılmaz engellerden geçirdi: üç kurumu deviren ve daha geniş finansal istikrarsızlığı tehdit eden bir bankacılık krizi; konut piyasasını ve finans endüstrisinin bazı kısımlarını soğutan yüksek faiz oranları; büyük işverenlerin üç ayda 160.000’den fazla işi kesmesiyle teknoloji endüstrisi işten çıkarmaları ve özellikle ülkenin en savunmasız kesimleri için gıda ve kirayı çok daha pahalı hale getiren kalıcı enflasyon.

“İşgücü piyasası ekonomideki gücün direği olmaya devam ediyor,” diyor Glassdoor’un baş ekonomisti Daniel Zhao. “Amerikalılar istihdam ediliyor, maaş çekleri alıyorlar, bu da elbette tüketici harcamalarını sağlıklı tutuyor ve ekonominin geri kalanını çalışır durumda tutuyor.”

Güçlü iş piyasası kendi en büyük düşmanı haline geliyor

Mart ayındaki en büyük iş kazanımları, tüketicilerin harcamalarını mallardan hizmetlere ve deneyimlere doğru kaydırmasıyla pandemi ardından toparlanma ekonomisinde patlayan sektörler olan eğlence ve misafirperverlik, sağlık hizmetleri ve hükümette oldu.

Eğlence ve konukseverlik, Mart ayında 72.000 iş ekledi ve çoğu gıda hizmetleri ve restoranlar kaynaklı. Yine de sektördeki istihdam, yaklaşık 368.000 iş ile pandemi öncesi seviyesinin altında kalmaya devam ediyor.

Hükümet 47.000 iş ekledi, ancak sektör hala pandemi dönemi kayıplarını telafi etmek için çalışıyor. Sağlık hizmetleri, evde sağlık hizmetlerinde ve hastanelerde en fazla büyüme gösteren 34.000 iş ekledi. Profesyonel ve ticari hizmetler, profesyonel, bilimsel ve teknik hizmetlerdeki en büyük kazanımlarla 39.000 iş ekledi.

İmalat, taşımacılık, depolama ve perakende dahil olmak üzere diğer büyük sektörlerdeki istihdam Şubat ve Mart ayları arasında çok az değişti.

Washington Post

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler