Sosyal Medya

Ekonomi

5 yıllık kredi risk primi son 2,5 yılın en düşük seviyesinde

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün, 364,64 baz puana gerileyerek neredeyse son 2,5 yılın en düşük seviyesine indi.

5 yıllık kredi risk primi son 2,5 yılın en düşük seviyesinde

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün, 364,64 baz puana gerileyerek neredeyse son 2,5 yılın en düşük seviyesine indi.

 

 

ABD’de işgücü piyasasındaki yumuşama işaretleri ve beklenenden daha büyük bir enflasyon yavaşlaması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışlarını tamamlama noktasına gelebileceği beklentilerini güçlendirdi.

 

Bu verilerin ardından tahvil faizlerindeki düşüş ve fonlama maliyetlerindeki azalma küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.

 

ABD’de 10 yıllık tahvil faizi, dün 19 baz puan düşüşle günü %4,44 seviyesinden kapattı. Aynı zamanda dolar endeksi de son bir yılın en güçlü düşüşü olan %1,5’lik azalışla 104,05 seviyesine geriledi. Bu gelişmelerle birlikte, faiz artışı beklentileri neredeyse ortadan kalkarken, Haziran’da Fed’in faiz indirimlerine başlayabileceği öngörüsü güçlendi.

 

Bu küresel gelişmelerle birlikte kredi risk primlerinde genel bir düşüş gözlendi. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), dün önceki kapanışa göre yaklaşık 14 baz puan azalarak 364,64 baz puana düşerek Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesini test etti.

 

Analistler, Türkiye’nin kredi risk primindeki gerilemede yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamak adına attığı adımların etkili olduğuna dikkat çekti. Enflasyonla mücadele konusundaki adımların gelecek dönemdeki belirsizlikleri azalttığını ifade ettiler.

 

Bununla birlikte, analistler sadeleşme adımlarının Türk varlıklarındaki fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu belirtirken, Orta Doğu’daki devam eden jeopolitik risklere rağmen, küresel enflasyonun gerilemesi ve büyük merkez bankalarının daha yumuşak politikalara geçiş beklentilerinin risk primlerini aşağı yönlü baskıladığını vurguladılar.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler