Sosyal Medya

Ekonomi

300 Milyar Dolar Yatırım Hayal Mi? Yabancı Yatırımcından Kılıçdaroğlu’nu Destekler Açıklama

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 300 milyar dolar vaadi çok konuşuldu. Peki bu vaat çok mu hayali?   Türkiye’de…

300 Milyar Dolar Yatırım Hayal Mi? Yabancı Yatırımcından Kılıçdaroğlu’nu Destekler Açıklama

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 300 milyar dolar vaadi çok konuşuldu. Peki bu vaat çok mu hayali?

 

Türkiye’de seçimler yaklaştıkça yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi de artıyor. Son senelerde AKP’nin politikaları nedeniyle çıkış yapan yabancı yatırımcının, seçim sonrası yeni iktidar ve ekonomide ‘normalleşmeyle’ birlikle geri dönebileceği belirtiliyor.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonrasına yönelik çalışma ve söylemlerinde hali hazırda sorunlar olan ekonomiye yönelik söylemlerini artırmaya devam ediyor. Geçen aylarda ekonomide önemli isimlerin yaptığı çalışmaları büyük bir etkinlik düzenleyerek açıklayan muhalefet, seçim sonrasında da galip gelinmesi halinde ekonomideki sorunları nasıl düzeltecekleri konusunu sürekli sayılar ve verilerle vurguluyor.

Aralık ayının ilk günlerinde açıklanan Vizyon Belgesi isimli çalışmalar, ekonomide sorunlar ve yapılacaklar üzerine kurulmuştu. Yerel ve uluslararası birçok akademisyenin yer aldığı çalışmalarda bu uzman isimler de sunumlar yapmıştı.

 

 

Kılıçdaroğlu, iki ay önce yaptığı yurt dışı görüşmeleri sonrası 300 milyar dolarlık yabancı yatırımın beş yıl içinde ülkeye geleceğini söylemişti.

 

 

Türkçe’den Gülsen Solaker’e konuşan Türkiye uzmanı Britanyalı ekonomist Ash’e göre de ortodoks para politikalarına geri dönülmesi durumunda önemli portföy girişleri görülecek: “Geçmişte 140 milyar dolar gibi bir zirveye ulaşıldığı ve şimdi 20 milyar dolara kadar düşüldüğünü hesap edersek; bence beş yıllık bir süre içinde 120 milyar dolara geri dönülebilir. Bu da yıllık bazda 20 milyar dolarlık portföy girişi demek oluyor.”

Doğrudan yabancı yatırımlarda zirve noktasının 2007’deki 28 milyar dolar seviyesi olduğunu hatırlatan Ash, “Son birkaç yıldır bu yatırımlar 5-6 milyar civarında. Yabancı yatırımlarda yıllık 20 milyar dolara çok kolay bir şekilde geri dönmenin mümkün olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ash, buna ek olarak uzun vadeli yabancı borçlanmada da net 20 milyar dolarlık giriş görmenin mümkün olduğunu söyledi: “Tüm bu kalemleri bir araya getirdiğimizde, yılda 50 milyar dolarlık yeni giriş görmenin mümkün olduğunu düşünüyorum.”

Şartlar belli

Britanyalı ekonomiste göre böyle bir durumun oluşmasının şartlarıysa şöyle: “Ortodoks para politikaları, bağımsız merkez bankası, ekonomi takımında meritokrasi (liyakat), hukukun üstünlüğünün geri dönüşü ve ekonomi politikalarında kontrol ve denge sistemi.”

 

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ise kendinden emin ve kararlı. Türkiye’nin zengin bir ülke olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu zenginlik için de “Nerede kaynak yok?” diye soruyor.

 

Tasarrufa gidileceğini belirtirken, ‘300 milyar dolar temiz para getireceğim bu ülkeye. Temiz para. Öyle IMF git yalvar yakar değil. Onlar bize gelebilir miyiz diyecekler. Evet gelebilirsiniz, şu yatırımı yapıyorsa. İstihdam yaratıyorsa gel kardeşim’ diyeceklerini belirterek, yatırım için planlama yaptıkları bölgeyi de açıkladı. Kılıçdaroğlu, “Samandağ’dan Mersin’e kadar olan bölgeyi Akdeniz’ien güçlü katma değerini üreten bölge haline getireceğiz.” dedi.

 

Peki uzmanlar ne yorum yapmış diye baktığımızdaysa, konuyla ilgili bir yazı kaleme alan yazar Alaattin Aktaş önemli tespitlerde bulundu.

Aktaş, “Kılıçdaroğlu’nun 300 milyar dolar vaadi çok mu hayali? Kastedilen bir yılsa, evet; üç beş yıla yayılan bir süreyse değil. Türkiye son yirmi yılda 335 milyar dolarlık yatırım çekti. Ama bazı yıllar rekor girişler oldu, bazı yıllar tam tersi…2010-2014 dönemi, beş yıldaki giriş 169 milyar dolar. 2018-2022 dönemi, beş yıldaki giriş 9 milyar dolar.

Evet, 2003 yılı başından bu yılın şubat ayı sonuna kadar geçen yirmi yılı biraz aşkın sürede doğrudan yatırım ve portföy yatırımı olarak gelen para tam 334 milyar 713 milyon dolar. Demek ki Türkiye 300 milyar dolarlar civarında bir dövizi çekme potansiyeline sahipmiş.” diyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler