Sosyal Medya

Ekonomi

10 çocuktan altısı her gün makarna veya ekmek yiyor, düzenli et yiyen sayısı çok az

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) çocuk araştırmasına göre her 10 çocuktan altısı her gün ekmek veya makarna yerken, yalnızca biri her…

10 çocuktan altısı her gün makarna veya ekmek yiyor, düzenli et yiyen sayısı çok az
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) çocuk araştırmasına göre her 10 çocuktan altısı her gün ekmek veya makarna yerken, yalnızca biri her gün kırmızı veya beyaz et yiyebiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı çocuk araştırması sonuçlarını yayınladı. Araştırma kapsamında 10 Ekim – 16 Aralık 2022 tarihlerinde 17 yaş altı 14 bin 705 çocukla ilgili bilgi derlendi.

Örnek hane olarak 17 yaş altı en az bir çocuk bulunan 9 bin 10 hane belirlendi. Bu hanelerde yaşayan 14 bin 705 çocukla ilgili bilgiler ailelerinden alındı.

Üç çocuktan sadece birinin odası var

Araştırmadan öne çıkan bulgular şöyle:

* Kendine ait odası olan çocukların oranı yüzde 34. Kendine ait odası olmayan çocuklar arasında, uyumak için kullandığı odayı bir hane halkı üyesi ile paylaşanların oranı yüzde 29,4, iki veya daha fazla hane halkı üyesi ile paylaşanların oranı ise yüzde 36,6 oldu.

Yüzde 30’u günlük olarak diş fırçalamıyor
* Günde en az bir kez diş fırçaladığı belirtilen 3 – 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 66,5 oldu.

* Günde bir kez diş fırçaladığı belirtilen 3 – 17 yaş grubundaki kız çocukların oranı yüzde 36,7’yke erkek çocukların oranı yüzde 34,1.

* Haftada en az bir kez banyo yaptığı belirtilen 3 – 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 99,9 iken haftada en az iki kez banyo yaptığı belirtilen çocukların oranı yüzde 88,9 oldu.

* Son bir hafta içinde en az bir gün, günde en az bir saat yapılan sportif faaliyetler incelendiğinde, 4 – 17 yaş grubundaki çocukların yüzde 14,1’inin yürüyüş, koşu yaptığı, yüzde 7,6’sının futbol oynadığı, yüzde 4’ünün bisiklet sürdüğü, yüzde 1,8’inin voleybol oynadığı, yüzde 1,5’inin basketbol oynadığı, yüzde 5,8’inin ise diğer sportif faaliyetleri yaptığı anlaşıldı.

* Görmede zorluk yaşadığı belirtilen 5 – 17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 1, duymada zorluk yaşadığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 0,2, yürümede zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranının yüzde 1,1, kendi özbakımını yapmada zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranının ise yüzde 0,9 olduğu belirlendi.

* Her gün kaygı yaşadığı belirtilen 5 – 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,3 iken her gün depresyonda hissettiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı ise yüzde 4,7 olarak gerçekleşti.

Çocuklar makarna ve ekmek yiyor

* Peynir ve yoğurt gibi hayvan sütünden yapılan yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 57,8 oldu.

* Anneleri tarafından ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 62,4 iken, meyveyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 50,5, sebzeyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 33 oldu.

* Et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 12,7 ve fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 10,9 oldu.

* Şeker veya çikolata gibi tatlıları her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 32,6, cips ve kraker gibi atıştırmalıkları her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 21,4, kola veya şeker içeren diğer alkolsüz içecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 15,1 olarak gerçekleşti.

100 çocuktan 14’ü zorbalığa uğruyor

* Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından zorbalığa maruz kaldığı belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 13,8 oldu.

* Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından bazı şeylerin kasıtlı olarak dışında bırakıldığı belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,2 iken ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından alay edildiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,7 oldu.

* Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından hakkında kötü söylentilerin yayılmasına maruz kaldığı belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 4,8 iken ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından vurulmaya veya itilmeye maruz kaldığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 4,4 oldu.

* Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından eşyalarının alındığı veya eşyalarına zarar verildiği belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 3,4 iken ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından tehdit edildiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 2,1 olarak gerçekleşti.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler