Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Yılın EN SON verisi Çin’den geldi, gelmez olsaydı

Çin'in ekonomik toparlanması yılın son aylarında zafiyet işaretleri gösterdi ve 2024 büyüme görünümüne ilişkin endişeler arttı

Yılın EN SON verisi Çin’den geldi, gelmez olsaydı

Çin’in fabrika faaliyetini ölçen resmi PMI art arda üçüncü ayda da daraldı. Yılın son verisi durgun yurt içi ve yurt dışı talebin ekonomi üzerinde baskısının sürdüğünü işaret ediyor. Gelişmekte Olan Piyasaların performansı ve emtia fiyatları açısından Çin PMI’ler dikkatle izleniyor.  Çin’in 2024 resmi GSYH büyüme hedefini %5 olarak ilan etmesi bekleniyor.  Bir çok ekonomist süregelen konut-inşaat krizine işaret ederek, daha zayıf bir performans bekliyor.

 

Bloomberg haberine göre, Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) Pazar günü yaptığı açıklamada, resmi imalat satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) Kasım ayındaki 49,4’ten Aralık ayında 49’a gerilediğini söyledi. Ekonomistler 49,6’lık bir sonuç bekliyorlardı.

İnşaat ve hizmet sektörlerini ölçen imalat dışı faaliyet göstergesi Kasım ayında 50,2’den 50,4’e yükseldi. Hizmet faaliyeti temel ölçüsü Kasım ayına göre değişmeyerek 49,3 seviyesinde kaldı. 50 seviyesinin üzerindeki veriler bir önceki aya göre genişlemeye işaret ederken, bunun altında bir rakam daralmaya işaret ediyor.

Çin’in ekonomik toparlanması yılın son aylarında zafiyet işaretleri gösterdi ve 2024 büyüme görünümüne ilişkin endişeler arttı. Yetkililer yakın zamanda, ekonomiye ivme  katacak büyük teşvik sinyali vermekten kaçınırken  2024’te maliye ve para politikasıyla büyüme yanlısı bir duruş benimseme sözü verdiler.

 

Zayıf talep ve zayıf güven, tüketici fiyatları deflasyonunun derinleşmesine ve ithalatın daralmasına da yansıdı. Çin yakın tarihinin en kötü emlak krizinin devam etmesi bekleniyor ve bu da mobilyadan ev aletlerine kadar birçok ürüne olan talebi daha da kısıtlayacak.

Resmi imalat PMI’ı bu yılın birkaç ayında Caixin ve S&P Global tarafından yapılan özel anketin sonuçlarından daha düşük performans gösterdi. Resmi PMI ile karşılaştırıldığında çoğunlukla daha küçük ve ihracata yönelik işletmeleri kapsayan Caixin PMI’ları bu haftanın sonlarında açıklanacak.

Bazı ekonomistler, resmi anketin ekonominin daha gerçekçi bir resmini çizebileceğini ve farklılığın ihracata yönelik firmaların nispeten daha güçlü performansından kaynaklanabileceğini söyledi.

NBS’ye göre inşaat faaliyeti göstergesi Kasım ayında 55’ten 56,9’a yükseldi. Bazı analistler, hükümetin ekstra tahvil ihracıyla daha fazla altyapı projesi inşa etme çabalarını artırmasıyla inşaat ivmesinin güçlü kalmasını bekliyorlardı.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler