Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

World Economic Forum:  İşdünyasının yarısı global durgunluk bekliyor

Küresel ekonomik görünümün devam eden  belirsizliği, uzmanların küresel ekonomiyle ilgili beklentilerini de böldü.  Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ‘Baş Ekonomistler Görünüm…

World Economic Forum:  İşdünyasının yarısı global durgunluk bekliyor

Küresel ekonomik görünümün devam eden  belirsizliği, uzmanların küresel ekonomiyle ilgili beklentilerini de böldü.  Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ‘Baş Ekonomistler Görünüm Anketine” verilen yanıtlar çarpıcı şekilde dağınık. Ankete katılanların %45’i bu yıl küresel bir durgunluğun olası olduğunu, bir o kadarı da  tam tersini söylüyor.

KİT ve özel sektörden baş ekonomistler, büyüme ve enflasyon dinamiklerinin bölgeler arasında büyük farklılıklar göstermesini bekliyor.

Ayrıca, ekonomi politikası cephesinde, %72’si proaktif sanayi politikasının önümüzdeki üç yıl içinde giderek yaygınlaşan bir fenomen haline geleceğini tahmin ediyor.

Ek olarak, çoğunluk bankacılık sektöründeki çalkantıları sistemik bir kırılganlığın işareti olarak görmese de, bu yıl daha fazla banka iflası ve türbülansın muhtemel görüldüğünü vurguluyor.

“Ocak 2023 Baş Ekonomistler Görünüm Anketi’nden” bu yana büyüme beklentilerinde kayda değer bir güçlenme oldu, ancak görünüm bölgeler arasında keskin bir şekilde farklılık gösteriyor. En güçlü ekonomik faaliyetin Asya’da yaşanması bekleniyor ve Çin’de pandemi sonrası  normalleşmenin ülke için önemli bir toparlanma sağlaması ve kıta genelinde faaliyeti desteklemesi bekleniyor.

 

“Baş ekonomistlerin %90’ından fazlası hem Doğu Asya hem de Pasifik ve Güney Asya’da en azından ılımlı bir büyüme bekliyor” diyor, WEF raporu.

Bu arada, baş ekonomistlerin dörtte üçü Avrupa’da hala zayıf veya çok zayıf bir büyüme bekliyor.

ABD için yanıt verenler Mart-Nisan ayları arasında Ocak ayına göre daha iyimserdi, ancak ABD’nin büyüme beklentilerinin finansal istikrara ilişkin artan belirsizlik ve parasal sıkılaştırmanın olası hızı ve boyutuyla gölgelenmesiyle birlikte, görünüm konusunda hâlâ bölünmüş durumdalar.

Ayrıca, 2023’te yüksek enflasyon bekleyen katılımcıların oranında tüm bölgelerde belirgin bir artış oldu. Baş ekonomistlerin %76’sı birçok ülkede yaşam maliyetinin belirgin şekilde yükselmesini beklediklerini söyledi.

 

Manşet  oranlar gevşemeye başladı, ancak çekirdek enflasyon birçok kişinin beklediğinden daha yapışkan oldu. Baş ekonomistlerin %90’ının bu yıl yüksek veya çok yüksek enflasyon beklediği, ABD’deki baş ekonomistlerin %68’inin de aynı şeyi beklediği görülüyor.  Avrupa’da enflasyon dinamikleri özellikle çok katı.

WEF, Çin’in bu yıl yalnızca %1.4 ile enflasyonla dünyaya aykırı bir trend çizmeye devam ettiğini söylüyor.

“Son banka iflaslarının ve mali piyasa çalkantılarının ardından, baş ekonomistler küresel piyasaların sistemik bütünlüğüne olan güvenlerini dile getirdiler. Bununla birlikte, üçte ikisi daha fazla banka iflası ve mali piyasalarda çalkantı olasılığının altını çizerken, %80’den fazlası kredi verme kriterlerinin sıkılaştırılması sonucunda şirketlerin finansmana erişmesinin daha zor olacağını düşündüklerini söyledi.”

Baş ekonomistler ayrıca, yüksek faiz oranlarının emlak sektöründeki zincirleme iflas etkilerine de işaret ettiler.

Bu arada, WEF’in işaret ettiğine göre, baş ekonomistler küresel tedarik zincirlerinin yapısında daha fazla değişiklik öngörmekte hemfikirdi.

Tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılmasına hangi iş stratejilerinin katkıda bulunmasını bekledikleri sorulduğunda, %94’ü jeopolitik fay hatlarına uyum sağlamayı, %91’i verimliliğe öncelik verilmesini, %84’ü tedarikçilerin çeşitlendirilmesini ve %77’si çevresel sürdürülebilirliğe daha fazla odaklanmayı vurguladı.

 

Ayrıca, katılımcılar proaktif sanayi politikasının artan önemine işaret ettiler ve neredeyse dörtte üçü bunun dünya çapında yaygın bir ekonomi politikası yaklaşımı haline gelmesini bekliyor. %91’i jeo-ekonomik gerilimlerin derinleştiğini, %70’i rekabetin boğucu olduğunu ve %68’i bir ülke borç seviyelerinde sorunlu artış gördüğünü ifade etti.

WEF sorumlusu Saadia Zahidi, “Görünüm’ün son baskısı, mevcut ekonomik gelişmelerin belirsizliğini vurguluyor” diyor.

“İşgücü piyasaları şimdilik dirençli görünüyor, ancak büyüme durgun olmaya devam ediyor, küresel gerilimler derinleşiyor ve birçok ülkede yaşam maliyeti kasırgası şiddetle esiyor. Bu sonuçlar, sürdürülebilirlik ve dayanıklılığı sağlamlaştıracak yeni bir büyüme çerçevesi etrafında uzun vadeli işbirliğine acil ihtiyacı teyit ediyor” diye vurguluyor.

 

Kaynak:  Economists divided about global economic recovery this year 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler