Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, önümüzdeki kış daha sıkı enerji arzı konusunda uyardı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Fatih Birol, Çin’in tüketimi bu yıl artmaya hazırlanırken, nispeten az sayıda yeni sıvılaştırılmış doğal gaz…

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, önümüzdeki kış daha sıkı enerji arzı konusunda uyardı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Fatih Birol, Çin’in tüketimi bu yıl artmaya hazırlanırken, nispeten az sayıda yeni sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) piyasaya çıktığı için önümüzdeki kış olası enerji kıtlığı konusunda uyardı.

Birol yıllık Münih Güvenlik Konferansı sırasında Reuters’e verdiği demeçte Avrupa hükümetlerinin, Rus gazının boru hattı teslimatlarının yerine daha fazla LNG terminali inşa etmek gibi enerji arzını sağlamak için geçen yıl boyunca birçok doğru karar aldığını açıkladı.

Ancak, hafif bir kış mevsiminin talebi azaltmasıyla da şanslı olduklarını söylerken, Çin’deki ekonomik zayıflık 40 yıldır tüketimdeki ilk düşüşe yol açtı.

“Bu kış için ucuz kurtulduğumuz söylemek doğru. Son dakika sürprizleri olmazsa atlatmalıyız… Ama soru şu… gelecek kış ne olacak?”dedi Birol.

Birol, bu yıl 23 milyar metreküp (bcm) daha LNG’nin beklendiğini belirterek, pandemi kısıtlamaları hafifledikçe ekonomik üretimde sadece küçük bir artış olsa bile, Çin’in ekstra gazın %80’ini yutmasının muhtemel olduğunu da sözlerine ekledi.

“Yeterli LNG ithalat terminalimiz olmasına rağmen, ithal etmek için yeterli gaz olmayabilir ve bu nedenle önümüzdeki kış Avrupa için kolay olmayacak” dedi ve bunun fiyatları tekrar yukarı çekeceğini belirtti.

“Rahatlamak da, kutlamak şu anda doğru değil”.

Yeni gaz sahaları geliştirmenin çevrimiçi hale gelmelerinin yıllar alacağını söyledi.

Bu nedenle hanehalklarının ve firmaların gaz kullanımını azaltma çabalarına devam etmeleri gerekirken, yenilenebilir enerji üretiminin daha hızlı genişlemesi gerektiğini söyledi.

Gaz ve elektrik piyasalarını düzenleyen Alman şebeke ajansının başkanı Klaus Mueller, Pazar günü Deutschlandfunk ile yaptığı röportajda, özellikle Almanya’nın artık Rus boru hattı gazı olmadan depolama tesislerini doldurmak zorunda kalacağı için, önümüzdeki kış olası gaz kıtlığını dışlayamayacağını söyledi.

“Bunu yönetebiliriz, ancak gerçekten büyük bir çaba sarf etmek zorunda kalacağız” dedi ve depolama seviyelerinin mevcut %71,52’nin çok altına düşmesine izin vermemenin iyi olacağını da sözlerine ekledi.

Röportajda Birol, nükleer enerjiyi aşamalı olarak durdurmaya karar veren ülkeleri, bunun için en uygun zaman olup olmadığını yeniden gözden geçirmeleri konusunda uyardı ve örneğin Almanya’nın son nükleer santrallerinin Nisan ayına kadar geçici olarak uzatılmasının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyledi.

“Gelecek kış için bize yardım edecek tüm enerji kaynaklarına ihtiyacımız var” dedi.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler