Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya’dan krizi artıracak yeni karar

Tahıl anlaşmasından çekilen Rusya’dan bölgede gerilimi tırmandıracak bir karar geldi.     Rusya Savunma Bakanlığı, bu geceden itibaren Ukrayna limanlarına…

Rusya’dan krizi artıracak yeni karar

Tahıl anlaşmasından çekilen Rusya’dan bölgede gerilimi tırmandıracak bir karar geldi.

 

 

Rusya Savunma Bakanlığı, bu geceden itibaren Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin “potansiyel askeri yük taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini açıkladı.

 

Emekli Amiral Cem Gürdeniz, Rusya’nın Tahıl Anlaşması’ndan çekildiğini duyurmasının ardından yaptığı açıklamada Ukrayna limanlarına yönelik abluka yaşanabileceğine dikkat çekmişti.

 

Rusya, 18 Temmuz’da sona eren Tahıl Anlaşması’ndan çekildiğini duyurmuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmaya Batı’nın Rus gıda ve gübresine yaptırım uygulamaktan vazgeçmesi halinde döneceklerini duyurmuştu.

 

 

Söz konusu gelişmeyi değerlendiren emekli Amiral Cem Gürdeniz, Ukrayna limanlarına yönelik abluka ve önleme yaşanabileceğine dikkat çekmişti. AKP hükümetine uyarılarda bulunan Gürdeniz, ABD ve AB baskısına karşı Türkiye’nin aktif tarafsızlıktan uzaklaşmaması gerektiğini söylemişti. Gürdeniz, “Artık Karadeniz’de Odessa’ya ve diğer Ukrayna limanlarına yönelik deniz ticareti trafiğine tam abluka ve önleme beklenmelidir. Özellikle Kırım Köprüsüne sualtı saldırısı sonrası her şey olabilir.” demişti.

 

 

 

 

 

Rusya, anlaşmadan çekilmesinin ikinci gününde yeni bir karara daha imza attı. Rusya Savunma Bakanlığı, bu geceden itibaren Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin “potansiyel askeri yük taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini açıkladı. Rusya’nın bu kararı akıllara Amiral Cem Gürdeniz’in uyarısını getirdi.

 

 

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, tahıl anlaşmasının sona erdiği ve Karadeniz’deki insani koridorların azaltıldığı belirtildi. Bu kapsamda, Ukrayna limanlarına giden gemilere yönelik Rusya tarafından alınan kararın aktarıldığı açıklamada, “20 Temmuz 2023 saat 00.00’dan itibaren, Karadeniz’den Ukrayna limanlarına giden tüm gemiler potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendirilecek.” ifadesine yer verildi.

 

Açıklamada, “Buna göre, bu tür gemilerin ülkeleri de Ukrayna ihtilafında Kiev rejimi tarafında yer almış kabul edilecek. Karadeniz’in kuzeybatısı ile güneydoğusunda uluslararası sularda bulunan bazı bölgeler de seyrüsefer için geçici olarak tehlikeli olarak ilan edilmiştir.” denildi.

 

 

 

PUTİN: ANLAŞMA MEVCUT HALİYLE ANLAMINI YİTİRDİ

Söz konusu adımın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den de açıklama geldi. Rusya’nın Batılı ülkelerin “küstah” yaklaşımına rağmen anlaşmayı birçok defa uzattığını söyleyen Putin, “Yabancı meslektaşlarımızın üzerinde anlaşmaya varılan ve onaylanan şartlara tam olarak uymaya başlamasını bekliyorduk, ancak böyle bir şey olmadı.” ifadesini kullandı.

 

Anlaşmanın sona ermesinden Batılı ülkelerin sorumlu olduğunu söyleyen Putin, “Rusya’nın bu anlaşmanın başarısızlığından sorumlu olduğu iddia ediliyor. Dahası Rusya, bir zamanlar Batı’nın soyduğu, savaşların, açlığın ve yoksulluğun uçurumuna ittiği Afrika’daki bazı ülkelerdeki felaketlerden sorumlu tutuluyor. Şimdi de yeni sömürge sistemi çerçevesinde bu devletleri yağmalamaya devam ediyorlar.” diye konuştu.

 

Putin, tahıl anlaşmasının başlangıçta insani bir öneme sahip olduğunu ancak Batılı ülkelerin bu unsuru tümüyle bozduğunu ifade etti. Rusya’nın yoksul ülkelere bedelsiz bir şekilde gübre sevkiyatı çabasının da Batılı ülkelerce engellendiğini belirten Putin, “Anlaşma mevcut haliyle anlamını yitirdi.” dedi.

 

PUTİN ANLAŞMAYA DÖNÜŞ ŞARTINI AÇIKLADI

Putin, Rusya’nın anlaşmanın devam etmesi için çeşitli şartlarının bulunduğuna dikkati çekerek, “Gıda ve gübre tedariki hizmeti veren Rus bankaları ve finans kurumlarının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Bu, SWIFT uluslararası bankacılık ödeme sistemine bağlanmalarını içerir. Bu konuda herhangi bir söze veya fikre ihtiyacımız yok. Bu koşulların karşılanmasına ihtiyacımız var.” diye konuştu.

 

Rus tahıl ürünlerinin uluslararası pazarlara sevkiyatı ve Rusya’ya yönelik tarım araç ve gereçlerinin sevkiyatının önündeki engellerin de kaldırılması gerektiğini vurgulayan Putin, Rus gemilerine yönelik sigorta konusunun da çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

 

Anlaşmadaki “insani unsurun” da tekrar temin edilmesi gerektiğini vurgulayan Putin, “Son olarak Rusya’nın anlaşmaya geri dönmesinin temel koşulu, anlaşmanın insani özünün yeniden tesis edilmesidir. Daha önce üzerinde anlaştığımız tüm bu koşullar yerine getirilirse derhal bu anlaşmaya geri döneriz.” dedi.

 

 

 

veryansintv.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler