Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya’dan bir faiz artışı daha! Ruble yükselişe geçti

Rusya Merkez Bankası politika faizini  yüzde 13’e yükseltti. Rus rublesi, faiz oranı kararı öncesinde hızlı yükselişe geçti.

Rusya’dan bir faiz artışı daha! Ruble yükselişe geçti

Rusya Merkez Bankası politika faizini  yüzde 13’e yükseltti. Rus rublesi, faiz oranı kararı öncesinde hızlı yükselişe geçti.

 

Rusya Merkez Banaksı faiz oranını 100 baz puan arttırarak yüzde 13’e yükseltti. Kurum karara gerekçe olarak enflasyonist risklerin yüksek seyretmesine işaret ediyor. Rusya Merkez Bankası bir önceki direktörler kurulu toplantısında da faiz oranını yüzde 8,5’ten 12’ye yükseltmişti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu böyle bir artışı öngörmese de para piyasalarında 100 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyordu.

 

Rusya Merkez Bankası yaptığı açıklamada “Önümüzdeki toplantılarda daha fazla faiz artışı gerekliliği değerlendirilecek” dedi.

 

Banka “Ciddi enflasyonist riskler katılaşmış durumda. İç talep büyümesi üretim kapasitesini aşıyor ve rublenin yaz aylarındaki değer kaybı enflasyonist riskleri artırıyor” açıklamasını yaptı.

 

RUBLE YÜKSELİŞTE

 

Rusya MB faiz kararı ile birlikte yaptığı açıklamada, “Rus ekonomisinde enflasyonist baskılar çok yüksek olmaya devam ediyor. Sıkı para politikası şartları uzun bir süre devam ettirilecek” dedi.

 

Rusya Merkez Bankası’nın güncellenen tahminine göre yıllık enflasyon 2023’te yüzde 6,0-7,0 seviyesinde kalacak. İzlenen para politikası dikkate alındığında yıllık enflasyonun 2024’te yüzde 4’e döneceği ve bundan sonra da bu seviyelere yakın seyredeceği öngörülüyor.

 

CBR, temel senaryosunda GSYH büyüme oranının 2023’te yüzde 1,5-2,5, 2024’te yüzde 0,5-1,5, 2025’te yüzde 1,0-2,0 ve 2026’da yüzde1,5-2,5 olacağını tahmin ediyor.

 

Kararın ardından dolar ve euro yüzde 1’e yakın değer kaybetti. Dolar 96,49 ruble, euro 102,89 rubleden işlem görüyor.

 

 

 

 

Para Analiz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler