Sosyal Medya

Borsa

Reuters: Gelişen Ülkeler faiz indirmeye başladı, hisseler ve döviz birimleri prim yapacak

Yatırımcılar, faiz oranlarında benzeri görülmemiş bir küresel ayrışmanın ortasında gelişen piyasa hisse senetlerinde kazançlar ve para birimlerinin değer kaybının durulmasını…

Reuters: Gelişen Ülkeler faiz indirmeye başladı, hisseler ve döviz birimleri prim yapacak

Yatırımcılar, faiz oranlarında benzeri görülmemiş bir küresel ayrışmanın ortasında gelişen piyasa hisse senetlerinde kazançlar ve para birimlerinin değer kaybının durulmasını bekliyor.

Fed  Mart 2022’den bu yana agresif faiz artırımları yaparken, Brezilya, Şili ve Macaristan gibi büyük gelişmekte olan ülke Merkez Bankaları ekonomilerini canlandırmak için faiz indirim döngülerini başlattı.

Para politikasını gevşeten sadece Latin Amerika ve gelişmekte olan Avrupa’daki MB değil.  Vietnam ve Çin de son aylarda faiz indirimleri yaptı.

Fed, Avrupa Merkez Bankası veya İngiltere Merkez Bankası’nın sıkılaştırmayı bitirmesini beklemek istemeyen birçok gelişmekte olan ülkede enflasyon hızla düşüyor. Uzmanlara göre, geçmişte rezerv para Merkez Bankaları ve Gelişmekte Olan Ülkelerin yolları hiç bu denli keskin ayrılmamıştı.

Fiera Capital’de gelişmekte olan ve öncü pazarlardan sorumlu kıdemli portföy yöneticisi Dominic Bokor-Ingram, “Bu olguyu daha önce küresel düzeyde hiç görmedik,” dedi.

Uzman, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinin azalan risk maliyetinden fayda sağlayacağını tahmin ederek, “Yani, bireysel örnekler  bazında Fed’den birçok ayrışma gördük, ancak gelişen ve gelişmiş piyasaların toplu halde bu denli zıt yönde hareket etmesi çok nadir” dedi.

 

UBS stratejisti Manik Narain’e göre, son yirmi yılda belli başlı gelişmekte olan ekonomilerdeki politika yapıcıların gevşeme yapıp Fed’in gevşemediği durumların analizi, gelişmekte olan ülkelerdeki hisse senetlerinin genellikle fayda sağladığını gösteriyor.

Narain’in “erken” gelişen piyasa gevşeme döngüsü olarak adlandırdığı sürecin başlamasından sonraki ilk altı ayda, ihracat büyümesi  güçlü ekonomilerde hisse senetleri yerel para birimi cinsinden ortalama %7  prim yaptı.

Narain’in analize göre, gelişmekte olan ülkelerin Fed’den ayrıştığı dönemlerde, yerel para birimi cinsinden tahviller de güçlü prim yaparken, döviz birimleri ile ABD doları arasında göze batan bir korelasyon (ilişki, benzeşme) yok.

Gelişmekte olan ülkelerde birçok para birimi – özellikle Latin Amerika’da – yılın ilk yarısında parlak bir yükseliş yaşadı, ancak bu ay kırmızıda.

 

GEVŞEME DALGASI

Gelişmekte olan ülkelerin Fed’le yollarını ayırmaları, Mayıs ayında, Macaristan merkez bankasının gecelik faiz oranını üç yıl sonra ilk kez %18’den %17’ye indirmesiyle başladı. Temmuz ayında oranı 100 baz puan daha düşürdü.

Son iki yılda en agresif sıkılaştırmalarla göze çarpan Latin Amerika’nın önde gelen merkez bankaları, enflasyonun yavaşladığına dair açık işaretler arasında para politikasında freni gevşetiyor.

Şili, daha küçük akranları Kosta Rika ve Uruguay’ın izinden giderek, Temmuz ayında faiz oranlarını 100 baz puan indiren bölgedeki ilk büyük merkez bankası oldu. Bunu Brezilya merkez bankası 50 baz puanlık beklenenden daha yüksek bir indirimle takip etti ve gösterge faiz oranını %13,25’e indirdi.

Brezilya’nın 12 aylık enflasyonu Temmuz ayı ortasında merkez bankasının %3,25’lik hedefinin altında %3,19’a gerileyerek ekonomistlerin daha hızlı faiz indirimleri  tahmin etmelerine yol açtı.

Fidelity International’da gelişmekte olan piyasalar tahvil ve döviz portföy yöneticisi Paul Greer, Reuters’e verdiği demeçte, “Manşet enflasyon, döngünün farklı noktalarında farklı ülkelerde  değişik hızlarda hareket ediyor” dedi.

Greer’e göre, Kolombiya ve Peru önümüzdeki iki ay içinde faiz oranlarını düşürürken,  Macaristan gevşemeye devam edecek. Çek Cumhuriyeti ve Polonya da yakında faiz indirimlerini başlatabilir.

Ancak Greer, listede İsrail, Kore, Malezya ve Endonezya’nın da yer aldığı bazı ülkelerin “Fed’den   yeşil ışık gelene” kadar kesinti yapmayacağını da sözlerine ekledi.

Meksika da Fed’i izlemeye devam edecek. Meksika Bankası’ndan Jonathan Heath geçtiğimiz günlerde bankanın gösterge faiz oranını %11.25’te sabit tutacağını söyledi. Heath, Fed’in kararlarının Meksika merkez bankası yönetim kurulu için “çok önemli” olduğunu da sözlerine ekledi.

Fed, Temmuz ayında gösterge gecelik faiz oranını %5,25-%5,50 aralığına yükseltirken, Eylül ayında yeni bir artışa kapı araladı.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) LatAm araştırma başkanı Martin Castellano, küresel olarak enflasyonun düştüğü dönemlerde, ABD ile gelişmekte olan piyasa para politikası arasındaki tutarsızlığın geçici olacağını düşünüyor.

“Herkesin aynı sayfada olması çok uzun sürmemeli” dedi.

 

 

Kaynak:  Analysis: Fed decoupling boosts emerging market stocks, cools currencies

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler