Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Reuters Anketi:  Fed 25 baz puan faiz artıracak

Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlerin güçlü  çoğunluğuna göre, ABD Federal Rezerv, bankacılık sektöründeki çalkantıya rağmen 22 Mart’ta faiz oranlarını…

Reuters Anketi:  Fed 25 baz puan faiz artıracak

Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlerin güçlü  çoğunluğuna göre, ABD Federal Rezerv, bankacılık sektöründeki çalkantıya rağmen 22 Mart’ta faiz oranlarını 25 baz puan artıracak. Ankete katılanlar Fed nihai faiz oranı konusunda karışık görüşlere sahip.

Yaklaşan FOMC toplantısı için piyasa fiyatlandırması, Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen haftaki  Kongre’de şahince ifadelerinin ardından 50 baz puanlık bir hareket beklemekten, bazı bölgesel bankaların iflas etmesinin ardından bir noktada duraklamaya geçiş yaparak inişli çıkışlı bir seyir izledi.

Tipik olarak kısa vadeli faiz oranı beklentilerini yansıtan ABD iki yıllık Hazine bonosu getirileri, 2008 mali krizinden bu yana en büyük banka çöküşü olan Silicon Valley Bank vakası ardından bu hafta 80 baz puandan fazla düştü.

Reuters’in Mart FOMC toplantısına ilişkin anket tahminleri, 82 ekonomistin 76’sının faiz oranlarında, vadeli işlemlerin fiyatlamasına paralel olarak, çeyrek puanlık bir artış öngördü. Yani, ABD politika faizi %4,75 – %5,00’e yükselecek.

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü yapışkan enflasyonla mücadeleye öncelik vererek önceden duyurduğu 50 baz puanlık artışını  gerçekleştirdi.

Comerica Bank baş ekonomisti Bill Adams, “Geçen haftaki mali çalkantı, Fed’in faiz oranlarını çok daha yükseltmesi konusunda bazı şüphelere yol açacak” dedi. “Ancak Fed’in guvernörleri, oranları çok fazla yükseltmekten değil, yetersiz tepki vermekten endişe duyduklarını birçok kez tekrarladılar.”

“Mart ayında bir ara vermeleri mümkün, ama büyük olasılıkla aşırı sıkılaştırma yapmanın  mali sistem üstünde oluşturacağı riskleri sineye  çekecekler.”

Bazı katılımcılar Mart ayı sonrasında faiz tahmini sağlamakta tereddüt ederken, 64 ekonomistten 56’sı ikinci çeyrekte en az bir tane daha 25 baz puanlık artışla  federal faiz oranının %5.00 – %5.25’lik zirveye çıkacağını söyledi.

Ek bir soruya yanıt verenler arasında, 23 kişiden 12’si, en yüksek oranın beklediklerinden daha düşük olabileceğini söyleyerek,  ekonomistlerin nihai oran tahminlerine yönelik riskler konusunda neredeyse ikiye bölünmüş durumda olduğunu gösterdi.

Önceki anketlerdeki önemli çoğunluk, risklerin daha yüksek bir terminal oranına doğru yöneldiğini söylemişti, yani Fed’in politika faiz %6’ya erişmeden mola vermeyeceği yönünde görüş çoğunluktaydı.

Mart ayında FOMC’den bekle-gör kararı  bekleyen birkaç ekonomistten biri  olan Goldman Sachs’ın ABD’li baş ekonomisti David Mericle, “Fed’in Mart ve sonrasında izleyeceği yol hakkında önemli bir belirsizlik görüyoruz” dedi. “Bu noktada kendinden emin olmak zor.”

Ancak Mericle, anket medyanının üzerinde, üçüncü çeyrekte %5,25 – %5,50’lik bir tepe oranıyla daha uzun sürecek bir sıkılaştırma evresi bekliyor.

Anket, önümüzdeki iki yıl içinde ABD’de bir resesyon olasılığının medyan olarak %65 olduğunu ve bu yıl ve gelecek yılda yalnızca %1,0’lık bir büyüme tahmini olduğunu ortaya koydu.

Çoğu ekonomist, Fed’in “daha uzun süre daha yüksek” vaadini sürdüreceğini, yani en azından bu yılın geri kalanında faiz oranlarını sabit tutacağını söylüyor.

2023 sonu için görüş bildirien 63 katılımcıdan yalnızca sekizi, piyasa beklentilerine benzer şekilde parasal gevşemeye  ihtimal veriyor.

Ankete göre, hâlâ Fed’in %2’lik hedefinin iki katının üzerinde seyreden enflasyon, en azından 2025’e kadar hedefin üzerinde kalacak. Bu arada ankette işgücü piyasası çok az zayıflık belirtisi gösteriyor.

Rabobank’ta kıdemli ABD stratejisti Philip Marey, “FOMC şimdi enflasyonu sistemden silme misyonundan geri adım atarsa, bir enflasyon savaşçısı olarak güvenilirliğini kaybeder ve uzun vadeli enflasyon beklentileri büyük olasılıkla çıpadan çıkar” dedi.

 

 

Kaynak:  Fed to stay the course with 0.25% rate hike: Reuters poll

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler