Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatları Filistin-İsrail savaşıyla sert yükseliyor, altın da hareketli

Piyasalar için önemli olan, çatışmanın sınırlı kalıp kalmayacağı veya özellikle Suudi Arabistan gibi diğer bölgeleri içine alıp almayacağı.

Petrol fiyatları Filistin-İsrail savaşıyla sert yükseliyor, altın da hareketli

Hamas’ın İsrail’e sürpriz hafta sonu saldırısının Orta Doğu’da istikrarı tehdit etmesinin ardından petrol %3’ten fazla yükseldi.

WTI, savaş risk primi piyasalara geri döndüğünde Asya’da 85 doların üzerinde işlem gördü. Traderlar, şiddetin artabileceği ve şu anda Orta Doğu’da sınırlı olan bu şiddetin ABD ve İran’ı da içine alan daha yıkıcı bir savaşa yol açabileceğinden korkuyorlar.

Gazze’deki gerilim beklendiği üzere petrol yanında altın fiyatlarını destekledi.

Değerli metaller %1’in petrol %3’ün üzerinde primli işlem görüyor.

İsrail’deki son olaylar, tedarik açısından hemen bir tehdit oluşturmuyor. Bununla birlikte, İslam Cumhuriyeti’nin saldırılara karşı olası bir misilleme, İran Körfezi’nin kapatılacağına dair önceden tehdit ettiği kritik bir deniz nakliyat arteri olan Hürmüz Boğazı üzerindeki korkuları alevlendirebilir. Çünkü ABD savaş gemilerini bölgeye gönderiyor.

ANZ Group Holdings Ltd. analistleri Brian Martin ve Daniel Hynes, “Piyasalar için önemli olan, çatışmanın sınırlı kalıp kalmayacağı veya özellikle Suudi Arabistan gibi diğer bölgeleri içine alıp almayacağı” dedi. “Başlangıçta en azından, piyasaların durumun kapsamı, süresi ve petrol fiyatları üzerindeki etkilerinin sınırlı kalacağını varsayacakları görünüyor. Ancak daha yüksek volatilite beklenmelidir.”

Diğer yandan İsrail-Filistin savaşının uzamasıyla petrol fiyatlarında sert sıçramanın ilk tepkiler ötesinde devam etmesi Rusya’nın da dahil olduğu OPEC+’dan üretim miktarı kararlarında değişiklik getirebilir.

WTI ve Londra Brent vadeli işlemleri bu ay düşüş yaşadı, dünya genelindeki ekonomiler ve yüksek faiz oranlarına ilişkin endişeler talep görünümünü kararttığı için bir varil başına 10 dolardan fazla geriledi. Bu korkular, Suudi Arabistan liderliğindeki uzun vadeli ham petrol üretimi kesintileri nedeniyle fiziksel dengelerin sıkışmasıyla üçüncü çeyrekte petrol fiyatlarının yükselmesine yol açan iyimserliği gölgede bıraktı.

Petrol piyasası gözlemcileri, aylar süren olumlu temasların ardından sonra Washington ve Tahran arasında kriz işaretlerini izleyecekler. İran son aylarda daha fazla petrol ihraç etmekte ve bu, ABD’nin istediği şekilde küresel fiyatların ılımlı bir şekilde gerilemesine katkı yaptı. İslam Devleti ayrıca nadir bir mahkûm değişim anlaşması yaptı ve önceki petrol satışlarından dondurulan milyarlarca doları serbest bıraktı.

RBC Capital Markets analisti Helima Croft da dahil olmak üzere bir notta “İsrail’in doğrudan İran’ı suçladığını açıklaması durumunda, Biden yönetiminin böyle hoşgörülü bir yaptırım rejimini sürdürmeye devam etmesinin muhtemelen zor olacağını düşünüyoruz. Tahran’ın böyle zararlı aktörleri desteklemek için finansal gücü sağladığını iddia eden eleştirmenlerin, Kongre ve diğer yerlerde, Beyaz Saray’ın İran’a finansal destek sağladığını iddia edeceklerini tahmin ediyoruz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler