Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Para politikası sertleşirken küresel büyüme yavaşlayacak

ABD bankacılık sektörü etrafındaki korkuların Mayıs ayında hafiflemesiyle, merkez bankalarının odak noktası hedef aralıkların oldukça üzerinde kalan enflasyona (Nisan’da yıllık…

Para politikası sertleşirken küresel büyüme yavaşlayacak

ABD bankacılık sektörü etrafındaki korkuların Mayıs ayında hafiflemesiyle, merkez bankalarının odak noktası hedef aralıkların oldukça üzerinde kalan enflasyona (Nisan’da yıllık %6,3 civarında) döndü. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Haziran’da ek parasal sıkılaştırma  yaparken,  ABD Merkez Bankası (Fed) duraksasa da, her iki bankanın da Temmuz’da faiz oranlarını artırması muhtemel.

Piyasa beklentileri her iki merkez bankasının da faizlerde zirveye yakın olduğunu gösterse de (vadeli işlemler piyasası her ikisi için de bir ek artışı tamamen fiyatlıyor), enflasyonun beklenenden  daha katı çıkması politika faizlerini yükselterek tahminlerimize aşağı yönlü risk ekleyebilir.

Başlıca gelişmiş ekonomilerdeki ekonomik büyüme şöyle:  Euro bölgesinde 2022’nin 4. Çeyreği ve 2023’ün 1. Çeyreği boyunca yaşanan daralma göze çarparken, Japonya‘da bu dönemde büyümenin toparlandığını görüldü. Enerji fiyatlarındaki düşüş bazı ekonomilere (özellikle Avrupa ve Japonya’da) yardımcı olurken, para politikasındaki sıkılaştırmanın büyümeyi genel olarak baskı altında tutması muhtemeldir.

Gelişmekte olan piyasa PMI anketlerinde Mayıs ayındaki göreceli güçlü okumalar, büyük ölçüde Çin tarafından yönlendirildi. Çin’in hizmet PMI’sinin gücü, ülkenin iç talebinde devam eden zayıflık belirtileriyle biraz çelişiyor. Gelişmiş ekonomilerde daha yumuşak mal talebi, ileriye dönük ticaret faaliyetlerini etkileyerek gelişmekte olan ekonomilerde  büyümeyi vuracaktır.

 

Genel olarak, 2023’teki küresel ekonomik büyüme tahminimiz bu ay biraz daha yüksek – bu, Hindistan’da beklenenden daha güçlü faaliyetin ve ABD büyümesindeki beklenen yavaşlamayı 2023’ün ikinci yarısına kadar geri itmenin (2024’teki küresel görünümü olumsuz etkileyen) etkisini yansıtıyor. Latin Amerika’da da aktivitenin bir miktar toparlandığını görüyoruz.

Küresel ekonominin 2024’te %2,6’ya (daha önce %2,7) yavaşlamadan önce, 2023’te %2,8 oranında büyümesini (önceki %2,7’den) bekliyoruz. Küresel Mali Krizin yarattığı istisnai daralma ve COVID-19’un ilk dalgası hariç, bu, 2001’den bu yana en yavaş büyüme oranı olacaktır. 2025’te ılımlı bir toparlanma (%3,1’e) bekliyoruz.

 

 

Kaynak:  The Forward View – Global: June 2023

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler