Sosyal Medya

Döviz

OPEC+’nın beklenmedik üretim kesintisi Brent’i 100 dolara taşır mı?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin petrol üretimini kesme kararı, grup lideri Suudi Arabistan’ın daha önce üretime devam edeceği…

OPEC+’nın beklenmedik üretim kesintisi Brent’i 100 dolara taşır mı?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin petrol üretimini kesme kararı, grup lideri Suudi Arabistan’ın daha önce üretime devam edeceği yönündeki söylemleri göz önüne alındığında, piyasa için büyük bir sürpriz oldu. Hareket, enflasyonist baskılarla ilgili endişeleri tekrar ön plana çıkararak, daha yüksek fiyatların ve merkez bankalarının agresif bir parasal sıkılaştırmasının küresel ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği endişelerini artırdı.

Beyaz Saray, OPEC+ kararını mevcut piyasa koşullarında kötü tavsiye olarak nitelendirdi ve ABD’nin Amerikalılar için benzin fiyatlarını yönetmek için üreticiler ve tüketicilerle birlikte çalışacağını da sözlerine ekledi.

İşte analistlerin şok OPEC + üretim değişikliği hakkında söyledikleri:

Goldman Sachs Grup A.Ş.

“OPEC + ‘nın geçmişe göre çok önemli bir fiyatlandırma gücüne sahip olduğunu” söyledi. “Bugünün sürpriz kesintisi, önleyici davranma konusundaki yeni doktrinleriyle tutarlı, çünkü pazar payında önemli kayıplar olmadan yapabilirler.”

Bu, Rusya’nın üretim kesintilerinin uzatılmasıyla birleştiğinde, Wall Street devinin Brent petrol tahminini bu yılın Aralık ayı için varil başına önceki 90 dolardan 95 dolara yükseltmesine yol açtı., Aralık 2024 için 95 dolardan 100 dolara.

Goldman, Ekim ayındaki önceki OPEC + indiriminden farklı olarak, küresel petrol talebine yönelik ivmenin, Çin’deki güçlü toparlanma ve esnek rafineri marjları arasında pozitif olduğunu da sözlerine ekledi.

Bank of America Corp.

Bank of America’nın emtia ve türev araştırmaları başkanı Francisco Blanch, “Bir yıl boyunca arz veya talep koşullarında günde beklenmeyen 1 milyon varil değişim, fiyatları varil başına 20 ila 25 dolar arasında etkileyebilir” dedi.

“OPEC, Brent ham petrol fiyatlarının varil başına 80 doların üzerinde işlem görmesi durumunda artık büyük bir ABD kaya petrolü arzı tepkisinden korkmuyor, bu nedenle petrol fiyatlarını daha yükseğe itmek için hacimleri azaltmak, beş yıl önce olduğu gibi aynı riskleri taşımıyor” dedi.

Yine de, OPEC’in tarihsel olarak kararlaştırılan kesintileri tam olarak uygulayamadığı göz önüne alındığında, planlanan kesintilerin ne kadarının gerçek hacim azaltımlarına yol açacağı belli değil. BofA, yılın ikinci yarısında varil başına 90 doların üzerindeki Brent tahminini koruyor.

Citigroup A.Ş.

Ed Morse ve Francesco Martoccia da dahil olmak üzere Citi analistleri, “OPEC +, petrolün ‘merkez bankacıları’ olma konusunda yakın zamanda terk edilmiş kararını sürdürdü” dedi.

“Son derece düşük yönetilen para konumlandırması, düşük açık faiz ve yüksek oynaklık göz önüne alındığında, piyasalar tıpkı Fed’in sıkılaştırması ve bankacılık kargaşasının fiyatların iki hafta önce garanti edilen bakiyelerden çok daha fazla düşmesine yol açtığı gibi bir fiyat aşımı bekleyebilir.”

RBC Sermaye Piyasaları LLC

OPEC + ‘nın sürpriz indirimi, Helima Croft ve Christopher Louney de dahil olmak üzere RBC analistlerine göre, esas rakamının günde yaklaşık 1.65 milyon varil olmasına rağmen, üretimde günde yaklaşık 700.000 varillik gerçek bir düşüşle sonuçlanabilir.

Yine de, hareket, Suudi Arabistan ve OPEC ortaklarının daha fazla makro satışı kısa devre yapmaya çalışacağının bir işareti olarak okunabilir. Suudiler, agresif Federal Rezerv eylemi, makro belirsizlik ve piyasada aşırı düşüş eğilimi olarak görülen şey hakkında net endişelerini dile getirdiler.

ANZ Grup Holdings Ltd

ANZ’nin kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, Bloomberg Televizyonu’nda, yıl sonundan önce 100 dolara ulaşma olasılığının “bu önlemleri takiben kesinlikle arttığını” söyledi.

“Piyasanın geri kalanı gibi ben de bu hareketten oldukça şaşırdım” dedi. “Bu önlem, piyasaya fiyatları destekleyeceklerine dair oldukça güçlü bir sinyal gönderiyor.”

Commonwealth Bank of Australia Ltd

OPEC + ‘dan açıklanan kesintiler, “önümüzdeki iki ay içinde küresel arzın yaklaşık %1,1’i ve bu yılın yarısında küresel arzın yaklaşık %1,6’sı” anlamına gelecek, “diyor Avustralya Commonwealth Bank madencilik ve enerji emtiaları araştırma direktörü Vivek Dhar.

Üretimi tıraş etmeyi planlayan sekiz ülkenin bunu yapma kapasitesine sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Dhar, “Yani günde bir milyon varilin üstünde bir seviyeden konuşuyoruz, bu gerçek bir kesinti olabilir” dedi. “İnsanlar bu kesintilere dikkat etmeli çünkü bunlar gerçekten gerçekleştirilebilir.”

Skandinaviska Enskilda Banken AB

SEB’in baş emtia analisti Bjarne Schieldrop, “Büyüme yavaşlarken ABD kaya petrolüne pazar payı kaybı için sınırlı risk olduğunda azaltmak kolaydır” dedi. “OPEC+ için daha fazla piyasa gücü ve daha yüksek petrol fiyatları, ABD’nin kaya petrolü büyümesinin yavaşlamasının doğal sonucudur.”

Kesintiler, küresel jet yakıtı talebi canlandıkça Brent’i varil başına 100 dolar seviyesine daha hızlı geri döndürmeye yardımcı olacağını söyledi.

Schieldrop, ” Sonuç, aşağı yönlü fiyat riskinin sınırlı olması” dedi.

Vanda Insights

Singapur merkezli petrol danışmanlık firması Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, “Hareket, piyasayı ikinci çeyrekte bir açığa itme potansiyeline sahip, daha önceki fazla beklentilerine karşı” dedi.

“Daha yüksek fiyatlar, ham petrole olan talebi azaltabilir ve merkez bankalarının mücadele etmeye çalıştığı inatçı enflasyonu şiddetlendirerek durgunluk risklerine katkıda bulunabilir” diye ekledi.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler