Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel gıda fiyatları kasımda aylık bazda sabit kaldı

FAO'nun açıkladığı verilere göre, küresel gıda fiyatlarındaki seyir kasım ayında dikkat çekici bir değişim göstermedi.

Küresel gıda fiyatları kasımda aylık bazda sabit kaldı

FAO’nun açıkladığı verilere göre, küresel gıda fiyatlarındaki seyir kasım ayında dikkat çekici bir değişim göstermedi.

 

 

 

FAO Gıda Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre değişmeyerek 120,4 puan seviyesinde sabit kaldı. Ancak, geçen yılın aynı dönemine göre endeks yüzde 10,7 düşüş kaydetti.

 

Düşük uluslararası tahıl fiyatları, yüksek bitkisel yağ fiyatlarıyla dengeleyici bir etki yarattı ve küresel gıda fiyatlarının sabit kalmasına neden oldu.

 

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm yağı küresel fiyatlarındaki artışın etkisiyle aylık bazda yüzde 3,4 yükseldi. Palm yağı fiyatları, önde gelen ithalatçı ülkelerin alımlarının artması ve büyük üretici ülkelerdeki mevsimsel olarak düşük üretim nedeniyle kasımda yüzde 6’nın üzerinde bir artış gösterdi.

 

Tahıl Fiyat Endeksi ise mısır fiyatlarındaki keskin düşüşle aylık bazda yüzde 3, yıllık bazda ise yüzde 19,4 düşüş gösterdi.

 

Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan ve Tayland’da üretim beklentilerinin kötüleşmesi ve küresel ihracatın zorluğuyla kasımda aylık yüzde 1,4 arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 41,1 yükseldi.

 

FAO’nun Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise Kuzeydoğu Asyalı alıcıların talebinin yanı sıra Batı Avrupa’da artan iç talep sebebiyle kasımda aylık yüzde 2,2 artışla 114,2 puana çıktı.

 

Et Fiyat Endeksi ise ekimde arzın artmasıyla yüzde 0,4 düşüş kaydetti.

 

FAO ayrıca, Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu’nu yayımladı. Bu raporda, küresel tahıl üretimine ilişkin tahminlerde yüzde 0,9’luk bir artışla 2,819 milyar tondan 2,823 milyar tona revizyon yapıldığı belirtildi. Bu revizyonlar içerisinde Rusya ve Türkiye’de buğday, ABD’de mısır üretiminde artış beklentisi yer alırken, Arjantin ve Brezilya’da üretim tahminlerinin düşürüldüğü ifade edildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler