Sosyal Medya

Döviz

Japonya ticaret verileri kötü, Asya’da büyüme görünümü bozuluyor

Japonya, Çin ve Asya’nın geri kalanındaki en büyük ticaret ortaklarında zayıflayan talebin, dünyanın üçüncü büyük ekonomisinde üretimi azaltmasıyla, 2 yıldan…

Japonya ticaret verileri kötü, Asya’da büyüme görünümü bozuluyor

Japonya, Çin ve Asya’nın geri kalanındaki en büyük ticaret ortaklarında zayıflayan talebin, dünyanın üçüncü büyük ekonomisinde üretimi azaltmasıyla, 2 yıldan fazla bir süredir ihracatta ilk aylık düşüşü kaydetti.

Japonya Maliye Bakanlığı tarafından Perşembe günü yayınlanan geçici verilere göre, ihracat Temmuz ayında Şubat 2021’den bu yana ilk kez bir yıl öncesine göre %0,3 düştü. Asya’ya yapılan ihracat neredeyse %37 düşerken, Çin’e yapılan ihracat art arda sekiz aylık düşüşle %13,4 daralarak Anakaradaki yavaşlamanın boyutunu vurguladı.

 

Keio Üniversitesi’nde profesör Sayuri Shirai  Perşembe günü CNBC “Squawk Box Asia”ya verdiği demeçte, “Şans eseri şu anda [Çin ihracatındaki zayıflık] ABD ve Avrupa’ya yapılan ihracattaki artışla tamamen dengeleniyor, ancak bildiğiniz gibi ABD ve Avrupa ekonomileriyle ilgili birçok belirsizlik var” dedi.

 

Japonya’nın iç talebi, Temmuz ayında %13,5 oranında düşen ithalatın altını çizdiği gibi anlamlı bir toparlanma göstermiyor. Hem ihracat hem de ithalat rakamları beklenenden biraz daha iyiydi, ancak Japonya 78.7 milyar yen (539.6 milyon dolar) ticaret açığına düşerek 24.6 milyar yen fazla içeren medyan tahminin çok altında kaldı.

İthalattaki artış, ikinci çeyrekte Japonya’da geçici olarak %6’lık bir büyüme sağladı, ancak ekonomistler küresel talebin yılın ikinci yarısında zayıflamasını bekliyor.

Shirai, “Japonya için, Japonya’nın Çin’e yaptığı ihracatın toplamının %20’sini ve Asya’nın %50’sini oluşturduğunu düşünüyorum, bu nedenle Çin’de neler olup bittiğini yakından izlemeliyiz” dedi.

Çin başbakanı Li Qiang Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin bu yılki ekonomik hedeflerine ulaşmak için çalışacağını söyledi. Bu sözler, ekonomistlerin Çin’in %5’lik büyüme hedefine ulaşamayabileceği konusunda uyarıda bulunmasına neden olan beklentilerin altında kalan bir dizi ekonomik verinin ardından geldi.

Sendeleyen iç taleple birleştiğinde, Japonya Merkez Bankası’nın ekonomiyi yeniden canlandırmayı amaçlayan aşırı gevşek para politikasından uzaklaşmak için itici güce sahip olması pek olası değil.

Japon yeninde devam eden zayıflık, para biriminin dolar karşısında 146 yene dokunmasıyla başka bir endişe kaynağıdır.

Shirai, Japon yeninin dolar karşısında 150’ye yaklaşması nedeniyle BOJ müdahalesinin “çok yakında gerçekleşebileceğini” söyledi.

 

Japon hükümeti tarafından yayınlanan ayrı veriler, bazıları tarafından sermaye harcamalarının önde gelen göstergesi olarak görülen çekirdek makine siparişlerinin Temmuz ayında bir önceki yıla göre %5,8 düştüğünü gösterdi.

TSİ 08:00’de dün gece Wall Street’te başlayan zafiyet Asya borsalarına da sıçradı.  Nikkei225 halen günlük bazda %0.5 kayıp sergilerken , gösterge ABD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi %4.30’a sıçradı.  Dolar güçlenirken, altın ve petrolde satışlar göze çarpıyor.

 

Kaynak:  Japan trade data dims growth prospects as China leads decline in Asia exports, ParaAnaliz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler