Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İsrail’den Türkiye’ye görülmemiş teklif! Israrla istemeye başladılar

İsrail’in münhasır ekonomik bölgesi kapsamında olan Leviathan doğalgaz sahasıyla ilgili Tel-Aviv’in Türkiye’nin kapısını çalacağı belirtiliyor.         Türkiye…

İsrail’den Türkiye’ye görülmemiş teklif! Israrla istemeye başladılar

İsrail’in münhasır ekonomik bölgesi kapsamında olan Leviathan doğalgaz sahasıyla ilgili Tel-Aviv’in Türkiye’nin kapısını çalacağı belirtiliyor.

 

 

 

 

Türkiye ve İsrail arasındaki mevcut diyalogda enerji iş birliğinin ana konulardan biri olduğu herkes tarafından bilinirken petrol mühendisi Cemal Aslan, bölgedeki son gelişmelere ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

 

Cemal Aslan yaptığı açıklamada, “İsrailli uzmanlar, son aylarda yaşanan pek çok gelişmenin bir Türkiye-İsrail gaz anlaşmasını Leviathan’dan Türkiye’ye deniz altından boru hattı döşenmesi finansal olarak daha önce hiç olmadığı kadar uygulanabilir hale getirdiğini söyledi.

 

 

İsrail sularında 1,2 trilyon metre3 çok ciddi rezervler var. Bu rezervlerin uluslararası piyasalara ve özellikle Avrupa’ya gidebilmesi için en ekonomik olan güzergah KKTC üzerinden Türkiye. Türkiye dışında bir alternatif ekonomik ve ticari olarak uygun değil.

Türkiye’nin kritik bir jeostratejik siyaseti var. İsrail’den ihraç edilebilecek doğal gaz miktarına ilişkin henüz hesaplamalar yapılmadı.

İsrail perspektifinden, Mısır’la olan bölgesel ve ihracat rotası çok önemli. Ancak Türkiye ile ilişkileri geliştirmek bunlara hiçbir tezatlık oluşturmuyor

Açık bir şekilde, İsrail Türkiye’nin ihracat rotasının bir parçası olmasını istiyor ve bu yapıyı nasıl kapsamlı bir yapı haline dönüştürebilir.

Nasıl iş birliği geliştirilebilir konusu konuşulacak ana konulardan olacağı da bilinmektedir.

Türkiye ve Mısır da ilişkilerini düzeltme konusunda başarılı olursa, kazan-kazan formülüne dayalı yeni yolların açılması söz konusu olabilir.

 

Doğu Akdeniz doğal gaz kaynakları, aslında AB’nin Rusya’dan gaz tedarikine bağımlılığında kısa vadede çözümün bir parçası olabilir” dedi.

yeniakit

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler