Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ING analizi: Yükselen petrol fiyatları, yavaşlayan küresel ekonomiyle buluşuyor

Hafta sonu açıklanan OPEC+ üretim kesintisi, bu hafta daha düşük faiz oranları yönünde tahminimizi yeniden değerlendirmemizi gerektirecek  jokere dönüşebilir. OPEC+…

ING analizi: Yükselen petrol fiyatları, yavaşlayan küresel ekonomiyle buluşuyor

Hafta sonu açıklanan OPEC+ üretim kesintisi, bu hafta daha düşük faiz oranları yönünde tahminimizi yeniden değerlendirmemizi gerektirecek  jokere dönüşebilir. OPEC+ kararı sonrası  emtia stratejisti meslektaşlarımız, petrol fiyatı tahminlerini  yukarı revize etmek zorunda kaldılar. Brent’in 2023’ün ikinci yarısında  ortalama 101 $/varile tırmanması bekleniyor. İlginçtir, tahvil piyasaları şimdiye kadar petrolde bu ani hareketi umursamadı. Özellikle ABD’de bölgesel bankacılık krizinin etkisiyle hızla düşen büyüme beklentileri, enerjiden faiz piyasalarına bulaşmayı bir ölçüde azaltıyor.

 

Daha yüksek petrol fiyatları kalıcı enflasyonist baskıya dönüşmeyebilir

Halihazırda tahvil pazarı fiyatlamasına hakim olan ara başlıktaki  görüş, Çin PMI’larındaki gerileme ve bunun dış talebe ilişkin verdiği olumsuz sinyalden bir miktar destek aldı. Bununla birlikte, Çin ekonomistimiz, raporun Beijing’in ekonomiye mali destek olasılığını artırdığına dair bir umut ışığına dikkat çekiyor. Çin verileri, yüksek petrol fiyatlarının tam  kalıcı bir enflasyonist baskıya dönüşmeyebileceğini öne süren tek veri değil. ABD ISM imalat anketindeki düşüş, özellikle ileriye dönük yeni siparişler bileşeni, tahvil yatırımcılarına petrol kaynaklı sıçramalarının izini sürmekten daha fazla etki yaptı.

OPEC+ kararının dünya ekonomisine yansımasını değerlendirmek için  erken günler bunlar. Meslektaşlarımızın daha yüksek petrol tahminleri, sabit getirili menkuller (SGMK) piyasalarında belirsizliği iyice artırıyor. Analizimize göre, ekonomik faaliyetteki durağanlaşma, piyasaları en büyümenin bir süre yavaşlayacağı tezini dikkate almasına yetecek kadar ilerledi. Yani petrol rallisinden çok resesyona odaklanan bir fiyatlama tam olarak yanılgı değil.

Bununla birlikte, alternatif senaryo göz korkutucu. Büyüme yavaşlamazsa, zaten dezenflasyon  konusunda diken üstünde olan merkez bankaları daha fazla sıkılaştırmanın gerekli olduğu sonucuna varabilir.

Özetle, yükselen petrol fiyatları, SGMK piyasaları için riskleri artıracak ve oynaklığın düşmesini önleyecek.

 

Bu yılın geri kalanı için daha düşük faiz oynaklığı argümanı, tahvil getirilerinin yıl byounca düşüş trendinde seyredeceği umutlarını besliyor. Bizim  de katıldığımız  bu görüş doğru çıksa bile, daha düşük getiri oranları oynaklığı baskılamaya yetmeyebilir. Makroekonomik düzeyde, halne çok yüksek seyreden volatilite, dezenflasyonist durgunluktan enflasyonist ekonomik toparlanmaya kadar çok çeşitli olası senaryoların bir yansımasıdır. Veriler şimdilik düşen faiz senaryosunu doğruluyor, ancak 2023 tecrübesi bize ekonomik salınımların aniden yön değiştirebileceğini  kanıtladı. Dahası, halen piyasalarca fiyatlanan ekonomik gelecekte 2 aşırı uç da aynı anda değil, art arda doğru olabilir.

 

Piyasalar, resesyon karşısında Merkez Bankalarının  şahin tavrından endişe duyuyor, ama hata yapıyor olabilir

Aslında, enflasyonda önce zirve, sonra düşüş bile enflasyon korkusunun sonu olmayabilir. Ekonomistler tarafından sık sık atıfta bulunulan ‘üç D’ (demografi, dekarbonizasyon ve küreselleşme yerine bölgeselleşme) yatırımcılara para politasında sıkılaşmanın sona ermesinden sonra bir toparlanmanın beraberinde  enflasyonu hortlatacağını hatırlatmalı. Güvercin duruşu geçen merkez bankaları, daha yüksek bir enflasyon primi ile sonuçlanacağından, uzun vadeli faizlerin bu döngüde düşecek çok yeri kalmadığını düşünmemizin temel nedenlerinden biri. 10 yıllık ABD devlet tahvilinde getirilerin bu yıl %3’e düşeceği görüşümüze rağmen, daha düşük seviyelerin uzun süre korunabileceğinden şüpheliyiz.  Aynı durum, %2’nin altına düşen Bund getirileri için de geçerlidir.

Sonuç olarak, merkez bankaları ne kadar güvercin olursa getiri eğrileri de o kadar dik olacaktır. Bu hafta şimdiye kadarki fiyat hareketleri, piyasaların tam tersi bir durumdan korktuğunu gösteriyor: resesyon karşısında şahin tavırlarını koruyan merkez bankaları. Fed’den James Bullard ve Avrupa Merkez Bankası’ndan Robert Holzmann gibi isimlerin dünkü şahin yorumları muhtemelen bu korkuları körükledi.

 

Kaynak:  Rates Spark: Higher oil prices meet a slowing global economy

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler