Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF’ten yeni dönem beklentileri, yeni uyarılar!

IMF, dünya ekonomisinin enflasyonun aşağı gelmesi ve istikrarlı büyüme ile birlikte bir yumuşak inişi başarabileceği yönünde 2023 başlarında görülün belli…

IMF’ten yeni dönem beklentileri, yeni uyarılar!

IMF, dünya ekonomisinin enflasyonun aşağı gelmesi ve istikrarlı büyüme ile birlikte bir yumuşak inişi başarabileceği yönünde 2023 başlarında görülün belli belirsiz işaretlerin, inatçı şekilde yüksek enflasyon ve finans sektöründeki son kargaşa ile birlikte ortadan kaybolduklarını bildirdi.

Bununla birlikte enflasyonun merkez bankalarının faizleri artırmaları, gıda ve enerji fiyatlarının aşağı gelmesi ile gerilediğini belirten IMF, ancak bir dizi ekonomide çekirdek fiyat baskılarının sıkı işgücü piyasası ile birlikte katı olmaya devam ettiğini vurguladı.

IMF bugün yayınları “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda, düşen gıda ve enerji fiyatlarına, iyileşen tedarik zincirlerine rağmen, risklerin son finans sektörü kargaşasının artırdığı belirsizlikle birlikte güçlü şekilde aşağı yönlü olduklarını ifade etti.

Finans sektöründeki kargaşanın kontrol altına alındığını öngören temel tahminlerinde küresel ekonomide büyümenin 2023 yılında 2022 yılındaki yüzde 3,4’ten yüzde 2,8’e gerileyeceğini öngördüklerini belirten IMF, 2024 yılında büyümenin yüzde 3,0’a toparlanmasını beklediklerini de ifade etti. Gelişmiş ekonomilerde büyümenin 2022 yılındaki yüzde 2,7’den yüzde 1,3’e yavaşlayacağının öngörüldüğü belirtildi.

Finans sektöründeki gerilimin biraz daha devam edeceğini öngören inandırıcı, makul senaryoda ise küresel büyümenin 2023’te yüzde 2,5’e gerileyeceğini tahmin eden IMF, bunun 2001’den bu yana görülen en düşük büyüme olacağına işaret etti.

Görünüm için aşağı yönlü risklerin, sert iniş olasılığının keskin şekilde artması ile birlikte aşağı yönlü olduğunu belirten IMF, “Politika yapıcıların görünümü iyileştirmek ve riskleri minimize etmek için yürüyebilecekleri dar bir patika var. Merkez bankalarının daha sıkı enflasyon karşıtı duruşlarını devam ettirmelerine, ancak aynı zamanda gelişmeler talep ettiğinde bu duruşlarda ayarlama yapmaya, politika enstrümanları setlerinin tamamını kullanmaya hazır olmaları gerekli” dedi.

Sert aşağı yönlü bir senaryoda ise otomatik dengeleyicilerin tam olarak kullanılmasına imkan verilmesi ve geçici destek tedbirlerinin uygulamaya konması gerektiğini savunan IMF, “Orta vadeli borç sürdürülebilirliği iyi zamanlanmış mali konsolidasyon, aynı zamanda bazı durumlarda borç yeniden yapılandırma gerekecek. Kurların değişen temel göstergeleri yansıtmalarına imkan verilmeli” dedi.

Türkiye’nin büyüme beklentisini 2023 yılı için indirdi, 2024 yılı için yükseltti

Uluslararası Para Fonu(IMF), Türkiye’nin 2023 yılı için büyüme beklentisini indirirken, 2024 yılı için beklentisini yukarı yönlü revize etti.

IMF’in sonbahar dönemi “Global Ekonomik Görünüm Raporu”na göre, Ocak ayında yayımlanan ara dönem raporunda yüzde 3,0 olarak tahmin edilen 2023 yılı büyüme tahmini, yüzde 2,7’ye çekildi. IMF, 2024 yılı için büyüme beklentisini ise yüzde 3,0’ten yüzde 3,6’ya yükseltti.

Raporda, 2023 yılı ortalama tüketici fiyatları beklentisi yüzde 51,2’den yüzde 50,6’ya çekilirken, gelecek yıl için beklenti yüzde 35,2 seviyesinde oluştu.

IMF, cari işlemler açığının GSYH’ye oranını bu yıl için yüzde -3,9’dan yüzde -4,0’a indirdi, gelecek yıl beklentisini yüzde -3,2 olarak belirledi.

IMF, 2023 yılı işsizlik beklentisi yüzde 10,5’ten yüzde 11,0’e yükseltirken, 2024 yılı beklentisi yüzde 10,5 olarak açıkladı.

Gelişmiş ekonomilerin büyümesinde yavaşlama bekleniyor

Gelişmiş ekonomilerin büyümesinde belirgin bir yavaşlama görülmesinin beklendiğine işaret edilen raporda, geçen yıl yüzde 2,1 büyüdüğü tahmin edilen ABD ekonomisinin, bu yıl yüzde 1,6 ve 2024’te yüzde 1,1 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

IMF’nin ocak ayındaki tahminlerinde, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,4 ve 2024’te yüzde 1 büyüyeceği öngörülmüştü.

Geçen yıl yüzde 3,5 olduğu tahmin edilen Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme hızının da bu yıl yüzde 0,8’e gerilemesinin beklendiği aktarılan raporda, bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,4 büyümesinin tahmin edildiği kaydedildi.

IMF’nin ocak ayındaki tahminlerinde, Avro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0,7 ve gelecek yıl yüzde 1,6 büyüyeceği öngörülmüştü.

Raporda, daha önce bu yıl yüzde 0,1 büyümesi öngörülen Almanya ekonomisinin, 2023’te yüzde 0,1 küçülmesinin beklendiği belirtilirken, Fransa ekonomisi ile ilgili büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 0,7 olarak korunduğu aktarıldı. İtalya ile ilgili büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 0,6’dan yüzde 0,7’ye yükseltildiği kaydedilen raporda, İspanya ile ilgili büyüme tahmininin yüzde 1,1’den yüzde 1,5’e çıkarıldığı bildirildi.

Raporda, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerinin Almanya için yüzde 1,4’ten yüzde 1,1’e, Fransa için yüzde 1,6’dan yüzde 1,3’e, İtalya için yüzde 0,9’dan yüzde 0,8’e ve İspanya için yüzde 2,4’ten yüzde 2’ye indirildiği belirtildi.

Daha önce bu yıl yüzde 0,6 daralması öngörülen İngiltere ekonomisinin yüzde 0,3 küçülmesinin beklendiği aktarılan raporda, ülke ekonomisinin 2024 yılı büyüme tahmininin yüzde 0,9’dan yüzde 1’e çıkarıldığı bildirildi.

Raporda, söz konusu revizyonlarla gelişmiş ülkeler grubuna yönelik büyüme beklentileri 2023 yılı için yüzde 1,2’den yüzde 1,3’e çıkarılırken, 2024 için yüzde 1,4 olarak korunduğu kaydedildi.

Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 5,2 büyümesi tahmin ediliyor

Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme tahminlerine de yer verilen raporda, Çin’in bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 5,2 ve 2024 yılı büyüme tahmininin yüzde 4,5 olarak korunduğu aktarıldı.

Hindistan ekonomisinin büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 6,1’den yüzde 5,9’a ve gelecek yıl için yüzde 6,8’den yüzde 6,3’e indirildiği kaydedilen raporda, Rusya ekonomisi ile ilgili büyüme tahmini bu yıl için yüzde 0,3’ten yüzde 0,7’ye çıkarılırken, gelecek yıl için yüzde 2,1’den yüzde 1,3’e düşürüldüğü belirtildi.

Raporda, bu revizyonlarla yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik büyüme beklentisinin 2023 için yüzde 4’ten yüzde 3,9’a indirildiği, 2024 yılı için yüzde 4,2 olarak korunduğu aktarıldı.

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler