Sosyal Medya

Döviz

Güçlü dolar enflasyon baskılarını artırıyor

Enflasyondan bıkmış ekonomiler için, küresel ham petrol, gıda ve lojistik fiyatlarının zaten yüksek olduğu bir dönemde zayıf yerel para birimleri ithalat maliyetlerini artırdı.

Güçlü dolar enflasyon baskılarını artırıyor

 

Güçlü dolar sadece finansal piyasalara zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda küresel ticaretin toparlanmasına da gölge düşürüyor. Bu, dünya ticaretinin sağlığını takip eden Bloomberg global ticaret göstergesinin yeni çıkarımı. Nisan JP Morgan – S&P Global bileşik PMI verilerine göre dünya ekonomisi yeniden ivme kazanıyor. OECD ve Euromonitor raporları da büyümenin güçlendiğini doğrularken, 2025 yılında küresel enflasyonun merkez bankası hedeflerine doğru gerileyeceği konsensus oldu.

 

Bu konsensus sayesinde Fed, BoE, AMB gibi büyük merkez bankalarının bir kaç ay içinde faiz indirmeye başlaması piyasalarda fiyatlanıyor. Ancak, ufukta dev bir gölge belirdi.  Dünya ticaretinin %65’i dolarla yapılırken, Dolar Endeksi’nin sene başından bu yana %4 değer kazanması ile girdi enflasyonu da yükselişe geçti.  Tüketici talebinin güçlü seyrettiği günümüzde, girdi fiyatlarındaki artış TÜFE’ye de yansıyarak, yatırımcılaırn faiz indirim beklentilerini bozabilir.  Bloomberg’in haberi şöyle:

Enflasyondan bıkmış ekonomiler için, küresel ham petrol, gıda ve lojistik fiyatlarının zaten yüksek olduğu bir dönemde zayıf yerel para birimleri ithalat maliyetlerini artırdı. Genellikle doların güçlü olması ihtimaline sevinen ihracatçılar bile daha karamsar.

 

Güney Kore’de won’un bu yıl dolar karşısında %5’lik düşüşünün ardından ithal hammaddeler daha pahalı hale geldi. Japon ihracatçılar, kazançlarında kısa vadeli bir yükselişin tadını çıkarsalar bile, yen’in son 30 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin  tedarik zincirlerinin diğer bölümlerinde fiyatları yukarı iteceği yönündeki endişelerini dile getirdi.

 

Fiyat baskıları dünya çapında fabrikalara sızıyor. S&P Global Market Intelligence’ın ekonomi direktör yardımcısı Jingyi Pan, “Ortalama girdi maliyetlerinin arttığı yerlerde, üreticiler genellikle olumsuz döviz kurlarını nedenlerden biri olarak gösteriyorlar” dedi. Japonya ve anakara Çin’de dolardan kaynaklana fiyat baskıları belirgin. Satın alma yöneticilerinin anketlerine  (PMI) göre, küresel girdi maliyeti enflasyonu Nisan ayında 14 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

İmalat sanayinde ihtiyatlı görünüm, üç temel göstergenin hala “normalin altında” aralıkta kaldığını gösteren Bloomberg’in Trade Tracker’ına da yansıyor. Dünya ticaretinin  öncü göstergeleri sayılan Hong Kong limanında konteyner hacmi yeniden daralırken, ABD firmaları yeni ihracat siparişlerinde daralma gördü. Almanya’da iş dünyası hissiyatı gelişiyor ancak hâlâ tarihsel ortalamaların çok gerisinde.

 

 

Kaynak:  Strong Dollar Creates Another

Inflation Headache, ParaAnaliz editörleri

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler