Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF/Dünya Ekonomik Görünüm Raporu: Merkez Bankaları iletişimi iyileştikçe ‘Yumuşak İniş’ olasılığı artıyor

Washington'da yayınlanan yaklaşan Dünya Ekonomik Görünüm raporunun bugün açıklanan bir bölümünde yetkililer, iletişimin, hane halkı ve işletmelerin önceki tüketici fiyatlarının artışına fazla odaklanmamalarını sağlamak için kritik olduğunu belirtti.

IMF/Dünya Ekonomik Görünüm Raporu: Merkez Bankaları iletişimi iyileştikçe ‘Yumuşak İniş’ olasılığı artıyor

Uluslararası Para Fonu’na göre, merkez bankaları, para politikası iletişimini iyileştirerek, ekonomik resesyon olmadan enflasyonu dizginleme şansını artırabilir.

Washington’da yayınlanan yaklaşan Dünya Ekonomik Görünüm raporunun bugün açıklanan bir bölümünde yetkililer, iletişimin, hane halkı ve işletmelerin önceki tüketici fiyatlarının artışına fazla odaklanmamalarını sağlamak için kritik olduğunu belirtti.

Yazarlar, “Beklentiler kanalının kritik olduğunu” vurguladı ve “Para politikası çerçevelerindeki iyileştirmeler ve merkez bankası iletişim stratejileri, enflasyonu hedefe daha hızlı ve daha düşük bir çıktı maliyetiyle geri getirmeye yardımcı olabilir – yani ekonominin ‘yumuşak iniş’ yapma olasılığını artırabilirler” dedi.

Merkez bankaları, kendilerinin kullandığı anlaşılması zor jargon dolu iletişimin, insanların mesajlarını daha zor anlamalarına neden olduğunu defalarca gözlemlediler.

Birçok merkez bankası, daha erişilebilir olmaya ve kamusal iletişimlerini genişletmeye çalışmakta. ABD’de Federal Rezerv bu hafta, erişilebilirliği ve haberlerin ve eğitim içeriğinin daha fazla bulunabilirliğini artırmak amacıyla Instagram ve Threads’a katılacağını açıkladı.

Fon, gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının, gelişmiş ekonomilerdekilerden daha fazla ileriye dönük politikaların iletişiminde daha fazla zorlandığını belirtti. Fonun ekonomistleri, para politikası niyetlerinin nasıl ifade edildiği ve yayıldığı sorusunun herhangi bir ortamda kritik olduğunu söyledi.

“Enflasyon beklentileri ve enflasyon, daha basit ve daha düzenli iletişim ve hedef kitlenin daha iyi belirlenmesi gibi para politikası çerçevelerinin ve iletişimin geliştirilmesi ile  daha hızlı ve daha  belirgin bir şekilde azalacaktır,” diye yazdılar.

IMF tarafından yazılan makalede, Brezilya’daki merkez bankacılarının 2025’ten sonrasında sürekli bir enflasyon hedefi benimsemesini, Pakistan ve Uruguay’da önceden belirlenmiş toplantı takvimlerinin yayınlanmasını ve Şili ile Tayland’da fiyat istikrarını birincil politika hedefi olarak seçmeyi içeren adımları övdü.

Bloomberg/IMF

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler