Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Gözler Fed kararına çevrildi! Çarşamba günü ne karar verecek?

Fed'in faiz oranlarını sabit bırakması ancak faiz artırma seçeneğini elinde tutmaya devam etmesi beklentisi oldukça yaygın. Piyasalar, Fed'in enflasyon ve ekonomik büyüme gibi verilere ve koşullara bağlı olarak ilerleyen dönemde faiz artırma kararı alabileceğini görmek istiyor. Fed'in açıklamaları ve kararları, yatırımcılar ve piyasa katılımcıları merakla bekliyor.

Gözler Fed kararına çevrildi! Çarşamba günü ne karar verecek?

Fed’in faiz oranlarını sabit bırakması ancak faiz artırma seçeneğini elinde tutmaya devam etmesi beklentisi oldukça yaygın. Piyasalar, Fed’in enflasyon ve ekonomik büyüme gibi verilere ve koşullara bağlı olarak ilerleyen dönemde faiz artırma kararı alabileceğini görmek istiyor. Fed’in açıklamaları ve kararları, yatırımcılar ve piyasa katılımcıları merakla bekliyor.

 

 

 

Wall Street, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yarın başlayacak ve Çarşamba günü sona erecek toplantısında, faiz oranlarını sabit tutma ve gerektiğinde faiz oranlarını yükseltme seçeneğini sürdürme beklentisi içinde. Wilmington Trust tahvil portföy yöneticisi Wilmer Stith, “Fed Başkanı Powell, dengeli bir yaklaşım benimsemek istiyor gibi görünüyor. Zaten sıkılaştırma döngüsüne giriş yaptılar, eğer tamamlanmamışsa devam edecekler” dedi.

 

Eylül ayında Fed, faiz oranlarını son 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-%5,50 aralığında sabit tutarken, aynı zamanda güncellenmiş tahminlerde bu yılın sonunda enflasyonu %2’lik hedefe geri getirmek için bir faiz artışının gerekebileceğini belirtti.

 

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarını sabit tutma sinyali, Fed Başkanı Jerome Powell’ın New York Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada ortaya çıktı. Ancak Powell, enflasyonun hala yüksek olduğunu ve ekonominin sıcak seyretmeye devam etmesi durumunda daha fazla faiz artışının mümkün olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Powell şunları belirtti: “Belirsizlikler ve risklerle dolu bir dönemdeyiz. Komite, politika sıkılaştırmasının kapsamını ve ne kadar süreyle kısıtlayıcı kalacağına ilişkin kararları, verilere, gelişmelere ve risklere dayalı olarak titizlikle alacaktır.”

 

Hedge fonu Azoria Partners’ın kurucusu James Fishback, Fed’in yıl sonuna kadar beklemede kalacağına inandığını ifade etti.

 

James Fishback, “Enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde hedefe geri getirmek için sürekli olarak hedefin altında bir büyüme dönemine ihtiyaç var. Ve şu anda trendin altında bir büyüme olacağına dair herhangi bir belirti yok” şeklinde konuştu. Ayrıca, Fishback, Fed’in 2024’ün ilk çeyreğinde faiz artışına gitmesi ve faizleri iki yıla yakın bir süre mevcut seviyelerde veya daha yüksek seviyelerde tutması durumunun sürpriz olmayabileceğini belirtti.

 

Fed’in Eylül ayında yayınladığı tahminler, politika yapıcıların faiz oranlarının gelecek yıl %0,50 oranında artırılacağını öngördüğünü göstermiştir.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler