Sosyal Medya

Borsa

Goldman: Çin’in yavaşlaması gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkileyecek?

Son 30 yıl boyunca, Çin ekonomisi ekonomik ve kurumsal büyüme için gelişmekte olan piyasalarda baskın bir faktör olmuştur. Ancak Goldman…

Goldman: Çin’in yavaşlaması gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkileyecek?

Son 30 yıl boyunca, Çin ekonomisi ekonomik ve kurumsal büyüme için gelişmekte olan piyasalarda baskın bir faktör olmuştur. Ancak Goldman Sachs Group Inc. stratejistlerine göre, bu durum artık değişiyor.

Bu ‘süregelen uzun vadeli ayrılık’ olarak adlandırılan durumda, Amerikan bankası Çin’in dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki yavaşlamaların ve düşüşlerin diğer gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisinin son üç yılda ‘çok keskin’ bir şekilde azaldığını söyledi. Bu durum, Çin’in mevcut makro sorunlarının ve hisse senedi satışlarının, geçmişte olduğu gibi gelişmekte olan piyasaları aşağı çekmeyeceğini gösteriyor.

Stratejistler Caesar Maasry, Jolene Zhong ve Lexi Kanter Pazartesi günü bir notta, “Çin büyüme revizyonlarından kaynaklanan sızıntıların zaman içinde azalmaya başladığını gösteriyor” dedi. “Hisseye dönük kazançlar verilerin, Çin dışı gelişmekte olan piyasalar ve Çin arasındaki büyüme farklılıklarının ayrıldığını gösteriyor; bu da yavaş bir ayrılık olduğunu gösteriyor – bu gözlemin, mevcut endişelerin dikkate alınacağını düşündüğümüz bir gözlem.”

Çin, hisse senetleri ve tahviller için anahtar gelişmekte olan piyasa endekslerinde yaklaşık üçte bir ağırlığa sahip. Ayrıca Güney Afrika gibi birçok ülkenin varlıkları Pekin’den gelen verilere ve politika açıklamalarına duyarlı. Bu durum, endekslerin Çin’in performansındaki küçük değişikliklerle eğilim gösterebileceği anlamına gelir. Çin’in 10 trilyon dolarlık bir hisse senedi piyasası ve 19 trilyon dolarlık bir tahvil piyasası gibi muazzam büyüklüğü aynı zamanda gelişmekte olan piyasalara olan fon akışını da etkiler.

Ancak şu anda, bağlantılar geçen yılın Çin’in içe dönük ve hizmet odaklı kapanmalarının ve ardından ekonominin yeniden açılmasının etkisiyle zayıflıyor. Göreceli hisse senedi performansları bu ayrışmanın temelinde yer alıyor.

Bu yıl MSCI China Endeksi’nde iki kez %10’luk düşüş yaşandı ancak MSCI Çin dışı endeksi Mayıs’taki ilk düşüşte kazanç kaydetti ve Ağustos’taki ikinci düşüşte daha az düştü.

Goldman analistleri “Son dönemdeki yerel iflaslar ve finansal kuruluşların ödeme aksaklıklarıyla ilgili endişeler, yılın başında zayıf iç talep endişelerinden daha güçlü bir dalga yarattı” dediler.

Goldman’ın kazanç tahminlerindeki revizyonlarla ilgili analizi, 2010-2018 döneminde Çin ile küresel piyasalar arasında yüksek bir korelasyon olduğunu gösteriyor ancak bu durum 2019-2023 döneminde Çin’deki hisse başına kar revizyonlarının dünya geri kalanı ile çok az veya hiç korelasyona sahip olmadığı döneme bıraktı.

Korelasyonların normalleşmekte olduğunu ve gelişmekte olan dünyanın bazı ülkelerinin hala Çin’e duyarlı olduğunu belirtmekle birlikte, Çin ekonomisinin ve kazanç değişikliklerinin etkisindeki genel düşüşün Goldman’ın modellerine göre devam edeceği görünüyor. Analistler “Orta Doğu ve Hindistan hisse senetleri, Çin’in sorunlarından kaçınmak için ‘çekici yerler’ olabilirken, Kore ise ilk tercihleri arasında yer alıyor” diyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler