Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

GlobalData: Yüksek Enflasyon ve Borçlanma Maliyetlerinde artış 2023’te Küresel Ekonomik Yavaşlama yaratacak

Küresel ekonomi, yavaşlayan ancak yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve düşük dış talep nedeniyle önemli zorluklarla karşı karşıya. Bu faktörlerin…

GlobalData: Yüksek Enflasyon ve Borçlanma Maliyetlerinde artış 2023’te Küresel Ekonomik Yavaşlama yaratacak

Küresel ekonomi, yavaşlayan ancak yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve düşük dış talep nedeniyle önemli zorluklarla karşı karşıya. Bu faktörlerin özel tüketim harcamaları, yatırımlar ve ekonomik faaliyetler üzerinde derin bir etkisi olması beklenmekte. Sonuç olarak, büyük küresel ekonomilerin bu yıl daha yavaş büyüme ve hatta durgunluk yaşayacağı tahmin ediliyor. GlobalData, bu çerçevede, küresel GSYİH büyümesinin 2022’de %3,2’den 2023’te %2,1’e yavaşlaması bekleniyor.

GlobalData’nın son raporu “Makroekonomik Görünüm Raporu: Küresel (Q1 2023 Güncellemesi)”, küresel ekonominin 2020’de %-3,7’den 2021’de %5,9’a kadar sağlam bir ekonomik toparlanmaya tanık olduğunu ve devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 2022’de %3,2’ye yavaşladığını ortaya koyuyor. Bununla birlikte, Çin ekonomisinin yeniden açılması ve gelişmekte olan ekonomilerdeki aşılama çabalarının, 2023’te küresel tedarik zincirleri üzerindeki baskının bir kısmını hafifletmesi bekleniyor.

GlobalData Ekonomik Araştırma Analisti Maheshwari Bandari, “2023 yılı, büyümenin başlıca itici güçleri olarak küresel ekonominin büyük bir kısmı için zorlu olacak – ABD ve Avrupa’nın faaliyette bir yavaşlama yaşaması bekleniyor. Büyük ekonomilerdeki kayda değer bir yavaşlama, gelişmekte olan ve gelişmekte olan ülkelerdeki dış talep üzerinde de etkili olacaktır. Dünyanın geniş kesimlerinde artan finansal kırılganlıklar, birçok gelişmekte olan ekonomideki hükümetlerin gerektiğinde faaliyeti destekleyecek politika alanından yoksun olduğu bir zamanda sert bir iniş riskini artırabilir. Enflasyonla mücadele fonlarındaki borçlanma oranlarının artmasının bir sonucu olarak, birçok ekonomi muhtemelen küçülecek.”

Asya-Pasifik’in 2023 yılında %3,7 ile reel GSYİH büyüme tahmini ile dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi olacağı tahmin ediliyor. Büyüme öncelikle Hindistan (% 5,7) ve Çin’de (% 5,2) beklenen güçlü büyüme ile desteklenecek. Orta Doğu ve Afrika’nın (MEA) (%3,2) en hızlı büyüyen ikinci bölge olması ve ardından Amerika (%0,8) ve Avrupa’nın (%0,2) gelmesi bekleniyor.

GlobalData, küresel enflasyon oranının 2023 yılında %5,3 gibi yüksek bir seviyede kalacağını tahmin etse de, bir önceki yılki %8,1’den düşüş göstereceği tahmin ediliyor. Tüm bölgelerde enflasyonun 2023 yılında hafifleyeceği öngörülüyor.

Dış tarafta, ihracata dayalı büyümeye sahip ülkeler, dış talep yavaşladıkça, 2023’te daha büyük bir zorlukla karşı karşıya kalacaklar. OECD’ye göre, G20 ülkelerinin ihracat ve ithalatı (değer açısından), 2022’nin 3. çeyreğinde üç aylık bazda iki yıl içinde ilk kez sırasıyla %1,3 ve %1,1 oranında daraldı.

Bandari şu sonuca varıyor: “2023’teki küresel ekonomik görünüm, jeopolitikteki daha büyük belirsizlikten etkileniyor. Çin’deki kilitlenmelerin kaldırılması ve fiyat baskısının hafifletilmesi ile arz yönlü kısıtlamaların beklenen gevşemesi, merkez bankalarının 2023’ün ikinci yarısından itibaren yumuşayan bir yaklaşıma işaret etmesine neden olabilir, bu da yatırımcı ilgisini ve piyasa duyarlılığını canlandırabilir ve 2024 için nispeten iyimser bir görünüm yaratabilir.”

GlobalData

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler