Sosyal Medya

Borsa

Global fonlar, 11 milyar dolarlık bir satışla Çin bluechip hisselerinden çıkmaya başladılar

Küresel yatırımcılar, en uzun çıkış dönemine tanık olarak Çin’in mavi yongalarından kaçmaya devam ediyor. Bu durum, ulusal endüstri liderlerinin bile…

Global fonlar, 11 milyar dolarlık bir satışla Çin bluechip hisselerinden çıkmaya başladılar

Küresel yatırımcılar, en uzun çıkış dönemine tanık olarak Çin’in mavi yongalarından kaçmaya devam ediyor. Bu durum, ulusal endüstri liderlerinin bile popülerliğini yitirdiğini gösteriyor çünkü satış dalgası derinleşiyor.

Yabancı yatırımcılar, 7-18 Ağustos tarihleri arasında Kweichow Moutai Co. hisselerinden 6,2 milyar yuan (851 milyon dolar) sattılar.  Bloomberg’in mevcut bireysel hisse verilerine göre, bu durumu, önde gelen yenilenebilir enerji hisselerinden LONGi Green Energy Technology Co. ve büyük bir banka olan China Merchants Bank Co. hisselerinden sırasıyla 4,7 milyar yuanlık satış takip etti.

Uzakdoğu dışındaki fonlar, Çin anakara piyasasından kaçıyor ve bu çıkış dönemi, Bloomberg’in verileri izlemeye başladığı 2016 yılından bu yana en uzun olan, Çarşamba gününe kadar süren 13 günlük bir çıkışı kapsıyor. Bu satış dalgası, uzun süren bir konut piyasası düşüşü nedeniyle daha geniş bir finansal bulaşma riskini artırırken, ülkenin hisse senedi endeksi, bu ay yüzde yaklaşık 8 kayıpla en kötü küresel performans gösterenler arasında yer aldı.

CSI 300 Endeksi, Temmuz ayı Politbüro toplantısı sonrasındaki iyimserlik hızla kaybolduktan sonra Kasım ayından bu yana en düşük seviyelerinde işlem görüyor. Yabancılar, o dönemde büyük bir kitle olarak piyasaya girmişlerdi, ancak ekonomik verilerin hayal kırıklığı yaratmaya devam etmesi ve teşviklerin etkileyici olmaması nedeniyle şimdi yine büyük oranda ayrılıyorlar.

En son satış dalgasında yabancılar tarafından en çok satılan 10 hisse, CSI 300 Endeksi’ndeki en büyük 50 hissenin arasında yer alıyor. Büyük arıtmacı Wuliangye Yibin Co., Çin’in Ping An Insurance Group Co. ve elektrikli araç üreticisi BYD Co., 18 Ağustos’a kadar en az 2.9 milyar yuanlık satış gördü.

Bloomberg Intelligence tarafından yapılan bir analiz ayrıca gelişmekte olan piyasa fonlarının Çin hisselerine daha da olumsuz baktığını gösteriyor; ikinci çeyreğe kadar 24 baz puan olan ortalama ağırlık altında pozisyonlarını neredeyse 100 baz puan kadar derinleştirdiler. 2022 sonuna kadar ise 40 baz puanlık fazla ağırlıkta bulunuyorlardı.

Satış trendinin soğumak belirtisi göstermediği görülüyor. Yabancı fonlar, Çarşamba günü başka 10,5 milyar yuanlık satış gerçekleştirdi. Birinci sınıf bir Çin makro hedge fonu, ülkenin hisselerini batıran küresel sermayeyi suçlayarak onları piyasa oynaklığına neden olan “amaçsız sinekler” olarak nitelendirdi. Bununla birlikte, Çin International Capital Corp tarafından bu ay yayımlanan bir rapora göre, yabancı fonlar toplam A hisselerinin sadece yüzde 4’ünden azına sahip.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler