Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

FT:  Fed ABD ekonomisini yumuşak inişe sürüyor

Ekonomistler ve analistler, enflasyon yavaşlarken ve 11 faiz artışına rağmen güçlü büyümenin devam ettiğine işaret ederek, Fed’in ABD’yi durgunluğa itmeden…

FT:  Fed ABD ekonomisini yumuşak inişe sürüyor

Ekonomistler ve analistler, enflasyon yavaşlarken ve 11 faiz artışına rağmen güçlü büyümenin devam ettiğine işaret ederek, Fed’in ABD’yi durgunluğa itmeden enflasyonu yatıştıracağı konusunda giderek daha umutlu.

Fed geçen hafta faiz oranlarını çeyrek puan daha artırarak 22 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Ancak Temmuz ayına damgasının vuran iyimser veri furyası, merkez bankasının ekonomik aktiviteyi frenlemeden daha sıkı para politikası yoluyla enflasyonu düşürerek yumuşak bir iniş gerçekleştirme olasılığını artırdı.

Goldman Sachs’ın baş ekonomisti Jan Hatzius, verilerin ABD’nin resesyondan kaçınabileceğine olan güvenini artırdığını söyledi. Goldman geçen hafta resesyon olasılığını 5 puan düşürerek yüzde 20’ye indirdi.

Hatzius, “Fed’in yumuşak iniş yolunda olduğuna inanıyoruz” dedi. “Bu haftaki veriler beklentilerden daha iyiydi. Bu benim inancıma katkıda bulunuyor.”

ABD Ekonomik Analiz Bürosu Cuma günü, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesinin –  çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi- Mayıs ayındaki yüzde 4,6’dan Haziran ayında yüzde 4,1’e, yani Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyeye indiğini bildirdi.

 

Ayrıca, ücret artışının bir göstergesi olarak politika yapıcılar tarafından yakından takip edilen ve ücret ve yan hakları takip eden istihdam maliyeti endeksi yılın ilk üç ayındaki yüzde 1,2 artıştan ikinci çeyrekte yüzde 1’e yavaşladı.

 

Ücret artışı, enflasyona katkısı nedeniyle ekonomistleri endişelendirir,  ama şu ana kadar daha çok ABD tüketicisinin güçlü kalmasına  yardımcı oldu. Hatzius, bu haftaki istihdam maliyeti verilerinin iyimserlik içerdiğini çünkü ücretlerde bir yavaşlama gösterdiğini; ancak yine de ücretlerin fiyatlardan daha yavaş soğuduğunu belirtti.

 

Hem istihdam maliyeti hem de çekirdek PCE rakamları, ekonomistlerin tahmin ettiğinden daha düşüktü.

Şu anda Ekonomi Politikası Enstitüsü’nde politika direktörü olan  ABD Çalışma  Bakanlığı eski baş ekonomisti Heidi Shierholz, “Yumuşak bir iniş yaptığımız konusunda iyimserim – enflasyon zaten dramatik bir şekilde düşüyor ve  yakında Fed hedefine yakınsayabilir; ve işsizlikte büyük bir artış görmeyeceğiz” dedi.

“Yine de,  durgunluk yaşarsak, bu bir politika başarısızlığı olacaktır. Fed’in faiz oranlarını çok fazla yükseltmesi hata olabilir” dedi.

Enflasyonun yavaşladığına dair kanıtlar, büyümenin dirençli olmaya devam ettiğine dair işaretlerle birlikte geliyor. Perşembe günü Ticaret Bakanlığı, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,4 büyüdüğünü bildirdi; bu, ekonomistlerin tahmin ettiği yüzde 1,8’in ve ilk çeyrekteki yüzde 2’nin üzerinde.

ABD’ye ilişkin iyimserlik yetkililer tarafından paylaşılıyor. Fed Başkanı Jay Powell Çarşamba günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının ABD’de resesyon tahminlerini askıya aldığını, ama enflasyonu hedefe çekmek için yapılacak daha çok iş olduğunu kabul ettiğini söyledi.

 

Ekonomik haberler, tüm riskli varlık sınıfları ile ekonomik görünüm konusunda zaten daha iyimser hale gelen ABD borsalarını destekledi.

S&P 500 hisse senedi endeksi, yapay zekanın heyecanı ve büyük teknoloji hisse senetleri üzerindeki etkileriyle desteklenen rallide, yıl içinde bugüne kadar neredeyse yüzde 20 arttı. En büyük teknoloji isimlerinin çoğuna ev sahipliği yapan Nasdaq Composite, Meta’nın üç aylık güçlü kazançlarının yardımıyla geçen hafta yıllık yüzde 37 ve haftalık yüzde 2 yükseldi.

 

Kredi riskli şirketler (junk) tahvil piyasasında borçlanmak için 15 ayın en düşük primini ödüyor.

Öte yanda, bazı iktisatçılar, ABD ekonomisinin gücü ve piyasadaki coşkunluğun Fed’i faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmaya zorlayabileceği konusunda uyarıda bulundu – bu da nihayetinde işgücü piyasasını çökertebilir ve ABD’yi resesyona sürükleyebilir.

Powell bu hafta, “işgücü piyasası üzerinde anlamlı herhangi bir olumsuz etki” olmaksızın enflasyonu düşürmenin “iyi bir şey” olduğunu söyledi. Ancak,  güçlü büyümenin enflasyonu yeniden tetikleyebileceği ve potansiyel olarak daha fazla sıkılaştırmayı gerektirebileceği konusunda uyardı.

 

Bank of America’nın ABD’li baş ekonomisti Michael Gapen şunları söyledi: “Tarih bize daha önce bu yol ayrımına geldiğimizi gösteriyor – yüksek enflasyon, enflasyonu düşürme ihtiyacı, faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltme – geçmişte sık olarak bu faktörler durgunluğa yol açtı.”

 

“Ancak” die ilave etti, “Bence bu tarihi mevcut bağlama uygularken dikkatli olmamız gerekiyor – çünkü hiçbir şey olmasa bile, Covid iş döngüsünün farklı olduğunu biliyoruz.”

 

Kaynak:  Confidence grows that Federal Reserve can deliver a soft landing for US economy

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler