Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

FT: Çin’de pandemi sonrası toparlanma zorlanıyor

Resmi PMI rakamlarına göre, Çin’in imalat sanayi faaliyeti Nisan ayında daraldı ve mallara yönelik küresel talep yavaşladı. Komünist parti liderleri…

FT: Çin’de pandemi sonrası toparlanma zorlanıyor

Resmi PMI rakamlarına göre, Çin’in imalat sanayi faaliyeti Nisan ayında daraldı ve mallara yönelik küresel talep yavaşladı. Komünist parti liderleri dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde Kovid sonrası toparlanmanın henüz sağlam bir temel kazanmadığı konusunda uyardı.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) satın alma müdürleri endeksi (PMI), Mart ayındaki 51.9’a kıyasla 49.2 puana geriledi ve Reuters anketinde 51.4 olan analist beklentilerinin altına düştü.

Çin’in hizmet ve inşaat sektörlerini içeren imalat dışı satın alma yöneticileri endeksi PMI, Mart ayındaki 58,4’ten 56,4’e geriledi, ancak Başkan Xi Jinping’in Aralık ayında ülkenin ekonomisini eve kapatan sıfır Kovid politikasını sona erdirmesinden bu yana genişlemesini sürdürüp ekonominin itici gücü olma özelliğini koruyor.

PMI verilerinde 50’nin üzerinde değerler bir önceki aya göre genişlemeyi, 50’nin altında bir okuma ise daralmayı gösterir.

Hong Kong merkezli bir aracı kurum olan Guotai Junan International’ın baş ekonomisti Zhou Hao, “Bu zıt işaretler içeren bir PMI raporu ve Çin’in Kovid sonrası toparlanmasının bir şekilde hız kaybettiğini; genişletici  ekonomi politikasının devam etmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

Çin’in geçen yıla göre ekonomik toparlanmasının en önemli simgesi olarak, devlet medyası, beş günlük 1 Mayıs tatilinde yaklaşık 240 milyon yolculuğun yapılacağı tahminlerini bildirdi. Bu, pandemiden önceki 2019’dakinden daha yüksek.

Ancak tüketici talebi düşük bir bazdan toparlanırken, ekonominin geri kalanında gözle görülür  sıkıntılar  var, emlak sektörü son 2 yılın sarsıntısından sonra hala topallıyor ve gelişmiş ekonomiler zayıfladıkça ihracat pazarlarından gelen talep azalıyor.

Mart ayında, Çin’in PMI’si benzer bir tablo sergilerken, ihracattaki toparlanmaya rağmen üretimdeki büyüme gerilerken, diğer sektörler düzensiz bir toparlanmaya işaret etmişti. Ancak baz etkisi sayesinden ekonominin geneli  genişleme  gösterdi.

Komünist Partisi politbüro Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin ekonomisinin pandemi sonrası döneme iyi bir başlangıç ​​yaptığını söyledi. Ancak devlet medyası Xinhua’na göre, büro ekonominin “içsel itici gücünü” “hala zayıf ve talebi yetersiz”  buluyor.

NBS’de kıdemli istatistikçi olan Zhao Qinghe, Pazar günü yaptığı açıklamada, imalat PMI’daki daralmanın “yetersiz pazar talebi ve imalat sanayinin ilk çeyrekte hızlı toparlanmasının oluşturduğu yüksek taban gibi faktörlerden kaynaklandığını” söyledi.

Goldman Sachs, imalat dışı endeksin performansının “hala sağlam ancak piyasa beklentilerinin altında olduğunu, inşaat ve hizmet sektörlerinde toparlanmanın devam ettiğini ancak daha yavaş bir hızda ilerlediğini gösteriyor” dedi.

NBS, inşaattaki toparlanmanın bir kısmının altyapı yatırımlarından kaynaklandığını söyledi. Pekin, emlak sektörünün son iki yıldaki çöküşünün ardından büyümeyi teşvik etmek için altyapıyı kullandı.

Politbüro, ekonomik toparlanma için daha fazla destek sinyali verdi ve hedefli “proaktif maliye politikası” ve “ihtiyatlı para politikası” çağrısında bulundu.

Nomura, Çin’in ihracat endüstrilerinin “devam eden küresel teknoloji gerilemesi, artan küresel mali piyasa kargaşası ve kötüleşen ABD-Çin ticari ilişkileri” nedeniyle baskı altında kalacağını tahmin ediyor.

PMI verilerinin yayınlanmasından önce yayınlanan bir raporda, “İhracat gerilemesi muhtemelen istihdamın ve imalat yatırımlarının toparlanmasını engellemeye devam edecek” dedi.

 

Kaynak:  Chinese factory activity declines in April on weak global consumption 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler