Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fitch Ratings: 2024’te dünya ekonomisi tökezleyecek

Fitch Ratings, 2024 yılında küresel büyümenin keskin bir şekilde yüzde 2,1'e gerilemesini bekliyor.

Fitch Ratings: 2024’te dünya ekonomisi tökezleyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin’in emlak piyasasındaki sorunların devam ettiği ve Euro Bölgesi’nin durgunlaştığını bir dönemde, 2024 yılında küresel büyümesinin yüzde 2,9’dan yüzde 2,1’e doğru keskin bir şekilde gerilemesini bekliyor.

2023 performansı istisnaydı..

Fitch Ratings’in “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda, küresel büyümenin, Çin’deki tüketimin normalleşmesi ve 2022’deki bölgesel enerji şokunun ardından Avrupa’da yaşanan sert yavaşlamanın geride kalması ve ABD büyümesindeki toparlanmanın etkisiyle 2023’te de devam ettiği belirtildi. Buna bağlı olarak küresel ekonominin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin Eylül raporunda yüzde 2,5’ten yüzde 2,9 seviyesine çıkarıldığı ifade edilerek, gelecek yıl için kötümser bir tablo çizildi.

Sıkılaşmanın hâlâ hissedildiği, Çin’in emlak piyasasındaki sıkıntıların devam ettiği ve Euro Bölgesi’nin durgunlaştığına işaret eden Fitch Ratings, 2024 yılında küresel büyümenin keskin bir şekilde yüzde 2,1’e gerilemesini bekliyor.

 

 

Avrupa ekonomisi “hasta adam”

Avrupa ekonomisinin bu yıl neredeyse hiç büyümediği ve şu anda Euro Bölgesinde hafif teknik durgunluklar yaşandığına işaret edilerek, “İngiltere’de ticaret hadleri şoku hafifledi; ancak düşen dünya ticareti artık Euro Bölgesi ihracatını vuruyor. Kredi sıkılaştırması da yatırımlar üzerinde baskı yaratıyor ve bankaların şirketlere verdiği krediler azalıyor. Artan reel ücretler gelecek yıl tüketimi artıracak ancak toparlanma sığ olacak.” şeklinde görüş belirtildi.

 

Çin’de bu yılki yeniden açılma artışının tekrarlanmayacağı ve büyümenin 2024’te yüzde 4,6’ya yavaşlamasının beklendiğine işaret edildi. Raporda Çin ile ilgili “Politika desteği Ağustos ayından bu yana artırıldı; Ancak bu, konut satışları ve inşaattaki çöküşü durdurma konusunda şu ana kadar çok az etki yaptı. Politika gevşemesinin etkinliğine ilişkin şüpheler büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler yaratıyor.” görüşüne yer verildi.

 

Çekirdek enflasyonun özellikle Euro Bölgesi’nde beklenenden biraz daha hızlı düştüğü belirtilerek, “Tedarik zinciri baskıları hafifledikçe temel mal fiyatları küresel olarak istikrar kazandı. Hizmet enflasyonu ve nominal ücret artışı da Euro Bölgesi’nde önemli ölçüde düştü; Ancak yüksek kaldıkları ABD ve Birleşik Krallık’ta bu düşüş daha az oldu.” denildi.

 

Fitch Ratings, ABD ekonomisinin 2023 sonunda yüzde 2,4, gelecek sene yüzde 1,2, İngiltere ekonomisinin ise bu yıl yüzde 0,5, gelecek sene 0,3 büyüyeceği  tahmininde bulundu.

 

Global merkez bankaları parayı kısmaya devam  edecek

 

Fitch Ratings, merkez bankalarının enflasyonla mücadelede erken zafer ilanı yapmaktan tedirginlik duyduğunu ve faiz oranlarını bir süre daha “kısıtlayıcı” tutacaklarını öngördü.

“Sıkı işgücü piyasası koşullarının Fed’i ücret enflasyonunun yüksek kalması konusunda tedirgin ediyor.” değerlendirmesinde bulunan Fitch Ratings, beklenenden daha güçlü bir büyüme ortamında, Ocak 2024’te Fed’den bir artış daha beklediğini belirtti. Açıklamada, “Fed’in daha sonra faiz oranlarını Temmuz ayına kadar sabit tutması ve ardından yıl sonuna kadar 100 baz puan indirerek 4,75’e çekmesi bekleniyor.” denildi.

 

Fitch Ratings, ECB’nin Nisan ayında gevşemeye başlamasını, faiz oranlarını yıl sonuna kadar 75 baz puan düşürmesini ve ana refinansman oranını yüzde 3,75’e çekeceğini öngörüyor.

 

Fitch Ratings, Japonya Merkez Bankası’nın ise gelecek yıl politika faizini artırmasını bekleniyor. Bu gerçekleşirse, 2007’den bu yana ilk sıkılaştırma olacak.

 

Türkiye’de GSYH büyümesi iyice yavaşlayacak

 

Raporda, Türkiye için bu yıl yüzde 4,1, gelecek yıl yüzde 2,5 büyüme beklendiği kaydedildi. Eylül raporunda beklentiler sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 3,0 seviyesinde bulunuyordu. Enflasyon beklentisi ise bu yıl sonu için yüzde 65 olarak korunurken, gelecek yıl sonu için yüzde 38 tahmin edildi.

 

 

Foreks Haber Merkezi ([email protected] )

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler