Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Financial Times:  Merkez Bankaları yatırımcıları uyarmaya hazırlanıyor

Üç dev merkez bankası faizleri düşürmeden önce işgücü piyasalarının zayıfladığına dair daha net kanıtlar istediklerinin sinyalini verdi.

Financial Times:  Merkez Bankaları yatırımcıları uyarmaya hazırlanıyor

Önde gelen merkez bankaları, güçlü istihdam rakamlarının ortasında bu yıl son kez toplanıyor. Faiz artırımı beklenmiyor,  fakat faizlerin ne kadar hızlı düşeceğine ilişkin yatırımcı beklentilerini frenleyecekler.

Yatırımcılar gerileyen enflasyona güvenerek ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’deki politika yapıcıların yeni yılın başlarında para politikasını gevşetmeye başlayacağını, bunun da finansal koşullarının gevşemesini tetikleyeceğini tahmin ediyor. Bu senaryoda, hisse senetleri güçlü bir Noel Baba rallisi yapar.

Ancak bu beklentiler Çarşamba akşamı Fed, Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) toplantılarında test edilecek.  Üç dev merkez bankası faizleri düşürmeden önce işgücü piyasalarının zayıfladığına dair daha net kanıtlar istediklerinin sinyalini verdi.

ING’nin  baş ekonomisti James Knightley, “Enflasyona karşı zafer ilan edemiyorlar ve veriler aslında piyasa coşkusunu yatıştırmak için oldukça yararlı” dedi. “Merkez Bankaları, piyasaların risk almasına yeşil ışık yakma konusunda çok ama çok isteksiz” dedi.

 

Fed’in iletişim sıkıntıları büyük

Fed, 2024’ün başlarında rotayı tersine çevirip  faizleri aşağı çekeceğine yönelik artan yatırımcı spekülasyonları nedeniyle özellikle zorlu bir görevle karşı karşıya.

Fed başkanı Jay Powell ay boyunca, faizlerin zirveye ulaştığını söylemenin veya FOMC’nin faiz indirimlerini değerlendireceği zaman ve koşulları ilan etmek  için çok erken olduğunu vurgulayarak bu beklentileri yumuşatmaya çalıştı.

Son ekonomik veriler Fed iddiasını güçlendiriyor: Cuma günü yayınlanan rakamlar, ABD’de işe alımların beklenenden daha güçlü olduğunu, işsizlik oranının yüzde 3,7’ye düştüğünü ve aylık ücretlerdeki sağlam artışı gösterdi.

Berenberg baş ekonomisti Holger Schmieding, “Yıl boyunca süregelen fazi artırımları dikkate alındığında işgücü piyasaları beklenenden daha iyi durumda” dedi.

 

Salı günü açıklanan ABD TÜFE beklentileri karşılarken, çekirdek Fed’in hedefinden çok yukarda, %4’te salınıyor.  Verinin detayında bir çok alt kalemde enflasyonun katılaştığı görülüyor.

Yatırımcıların aşırı coşkusunun yatıştığına dair bazı kanıtlar var: ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası vadeli işlem piyasalarında Fed’in Mart ayı başlarında politika faizini düşürmeye başlayabileceği yönündeki bahisler azaldı. Çoğunluk artık faiz indirimlerinin mayıs ayında başlamasını bekliyor.

 

Fed faiz indirimi beklentileri yatışıyor

Schmieding, düşen tahvil getirilerinin politika yapıcılar için endişe kaynağı olduğunu, çünkü “piyasaların finansal koşulları gevşettiğini, öte yanda merkez bankalarının daha yarım yıl bu koşulların sıkı kalmasını arzuladığını” söyledi.

AMB ve BoE perşembe günü toplanacak. Avro Bölgesi ve Birleşik Krallık’taki politika yapıcılar da piyasanın faiz indirimi aceleciliği konusunda endişeli. Onların da başlıca argümanı nispeten dirençli işgücü piyasaları.

Avro Bölgesi’nde işsizlik yüzde 6,5 ile rekor düşük seviyeye yakın seyrediyor. Saat başına birim işgücü maliyeti, Eurostat kayıtlarının başladığı 1995’ten bu yana en hızlı şekilde artıyor. Avro bölgesinin emek yoğun hizmetler sektöründeki fiyat artışı hâlâ yüzde 4 seviyesinde seyrediyor.  AMB PPK üyeleri, yüksek işgücü maliyetlerinin ikinci tur enflasyon baskısını tetiklemeyeceğine dair daha fazla kanıt görmek istediklerini söylüyor.

 

2,5 milyon çalışanı  olan Alman sendikalarla toplu ücret pazarlığı turunun gelecek yılın başlarında sonuçlanması bekleniyor ve bu da politika yapıcılara yakın faiz indirimi çağrılarına karşı çıkmaları için bir neden veriyor. AMB’dan Isabel Schnabel geçen hafta “yaklaşan ücret artışlarını çok yakından izleyeceğini” çünkü bunların ” para politikası kararlarımız için önemli olacağını” söyledi.

 

AMB ve BoE toplu ücret pazarlıklarının sonlanmasını bekliyor

İngiltere eski Merkez Bankası uzmanı ve halen PGIM’nin Avrupa ekonomisti Katharine Neiss, “AMB’nın bir faiz indirimine karar vermeden önce ücret artışının enflasyonun yüzde 2’ye düşmesiyle tutarlı olduğuna ve kar marjlarının daha yüksek işgücü maliyetlerini karşılayacağına dair kanıt görmek isteyeceğini düşünüyorum” dedi..

 

Birleşik Krallık’ta ücret artışına ilişkin göstergeler yavaşlıyor.  Manşet enflasyon da Ekim ayında yüzde 4,7’ye düştü. Vadeli işlem fiyatlamalarına göre BoE’nin faizleri finansal krizden bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25’te tutması bekleniyor.

Oxford Economics’ten Andrew Goodwin, “Finansal koşulların daha fazla gevşemesini önlemek için BoE muhtemelen ‘faizleri uzun süre yüksek kalacak’ mesajını vurgulayacak” dedi.

 

Kaynak:  Central banks prepare to rebuff investors over path of interest rates

 

GADT Raporlarımıza abone olmak ister misiniz?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler