Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed’in odağındaki temel enflasyon göstergesi soğumaya devam ediyor, Fed’in adımlarını daraltmaya alan açık

Federal Rezerv’in tercih ettiği enflasyon göstergesi, Aralık ayında tüketici harcamaları düşerken, bir yıldan uzun bir süredir en yavaş yıllık hıza…

Fed’in odağındaki temel enflasyon göstergesi soğumaya devam ediyor, Fed’in adımlarını daraltmaya alan açık

Federal Rezerv’in tercih ettiği enflasyon göstergesi, Aralık ayında tüketici harcamaları düşerken, bir yıldan uzun bir süredir en yavaş yıllık hıza geriledi. Açıklanan veri politika yapıcıların faiz artırımlarının hızını daha da azaltmalarının önünü açtı.

Ticaret Bakanlığı verileri Cuma günü gösterdiği gibi, gıda ve enerjiyi hariç tutan kişisel tüketim harcamaları çekirdek fiyat endeksi, Aralık ayında bir yıl öncesine göre  %4,4 arttı. Genel gösterge yıllık bazda %5 arttı. Açıklanan rakamlar halen Fed’in %2 hedefinin çok üzerindei, ancak her ikisi de 2021’in sonlarından bu yana en yavaş tempolar.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonun nereye gittiğinin daha doğru bir ölçüsü olduğunu vurguladığı çekirdek gösterge Bir ay öncesine göre, %0,3 arttı. Genel PCE fiyat endeksi %0,1 arttı. Her ikisi de neredeyse tamamen mal dezenflasyonu devam ettikçe hizmetler tarafından yönlendirildi.

Fiyatlardaki değişikliklere göre düzeltilmiş kişisel harcamalar Aralık ayında %0,3 düştü. Mallar için enflasyondan arındırılmış harcamalar %0,9 düşerken, Ocak 2022’den bu yana artış olmadan ilk ay hizmet harcamaları durgunlaştı.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir anketteki medyan tahminler, çekirdek PCE fiyat endeksinde %0,3’lük bir artış ve aylık bazda genel ölçümde herhangi bir değişiklik olmayacağı yönündeydi. Hisse senedi vadeli işlemleri rapordan sonra kayıpları telafi ederken, Hazine getirileri hafif geri çekildi.

Rakamlar, Fed’in agresif parasal sıkılaştırma adımlarına devam etmesiyle bir nesildeki en kötü enflasyon dalgasının geçtiğine dair artan kanıtlara eklendi. Yetkililerin, faiz artışlarının hızını gelecek hafta çeyrek puana kadar bir kez daha yavaşlatmaları bekleniyor. Fed, fiyatların iyi bir şekilde soğumasını sağlamak için faizi ne kadar yükseğe çıkarmaları gerektiğini tartışacaklar.

Politika yapıcılar, sıkı işgücü piyasası ücretler ve fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sürdürmekle tehdit ettiğinden, işlerinin henüz bitmediği konusunda kararlılar. Ayrıca, Bloomberg hesaplamalarına göre, geçen ay hafifçe %0,32’ye yükselen enerji ve konut hariç hizmetlerdeki fiyat artışına da işaret ediyorlar.

Fed’in şahin duruşu, birçok ekonomistin merkez bankasının çok ileri gideceğinden ve bu sene %65’lik bir durgunluk olasılığı atamaktalar. Bazı yetkililer hala yumuşak bir inişin mümkün olduğunu, enflasyonun işsizlikte bir artış olmadan soğuduğu bir senaryo olduğunu savunuyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler