Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Doğal gaz fiyatlarına İsrail-Filistin çatışmaları ayarı!

Avrupa Komisyonu, doğal gaz fiyatlarındaki artışı kontrol etmek amacıyla tavan fiyat uygulamasını uzatmayı düşünüyor. Söz konusu uygulamada güncelleme yapılması düşüncesi Orta Doğu'daki çatışmalar ve Baltık boru hattına yönelik sabotaj tehdidi gibi faktörler nedeniyle ortaya çıktı.

Doğal gaz fiyatlarına İsrail-Filistin çatışmaları ayarı!

Geçtiğimiz yıl, doğal gaz fiyatlarının hızla yükselmesi üzerine Avrupa Komisyonu, tavan fiyat uygulamasını hayata geçirmişti. Bu uygulama, özellikle sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören vadeli gaz kontratının 3 iş günü boyunca 180 Euro’yu aşması ve aynı dönemde Avrupa’da sıvılaştırılmış doğalgazın megavatsaat fiyatının küresel piyasalardaki 35 Euro’yu aşması durumunda devreye girmesini öngörmekteydi.

Sözcü’nün konuyla ilgili haberine göre mevcut durumda Avrupa Komisyonu, Orta Doğu’daki çatışmaların ve Baltık boru hattına yönelik sabotajların doğalgaz fiyatlarını yeniden artırma riski taşıdığı bir dönemde, acil durum gaz fiyat sınırlamasının uzatılması gerekip gerekmediğini düşünüyor.

Avrupa Komisyonu, AB’nin 27 üye ülkesinden diplomatlara yapılan ve Financial Times tarafından görülen bir sunuma göre, önlemin yürürlüğe girmesinden bu yana olumsuz etkilere dair hiçbir belirti olmadığını ve gaz fiyatlarının şu anda geçen yıla göre neredeyse yüzde 90 daha düşük olduğunu söyledi.

Bu tür fiyat sınırlamaları daha önce Almanya ve Avusturya gibi ülkeler arasında tartışmalara neden olmuş, ancak Avrupa Komisyonu, bu sınırlamanın AB’nin gaz ithalatını olumsuz etkilemediğini vurgulamıştır.

Enerji fiyatlarının düşmesine rağmen, üst düzey AB diplomatları ve yetkililer, önümüzdeki kışın İsrail-Filistin savaşı ve gaz altyapısına yönelik sabotaj eylemleri gibi faktörler nedeniyle arzın etkilenebileceğini belirtmektedir. Bu gelişmeler, 2022’deki Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’ya gaz sevkiyatının kesilmesiyle ortaya çıkan enerji krizi sırasında fiyatların yüksek seviyelere ulaştığı bir dönemde yaşanmıştı. Üye ülkeler, fiyatların üç gün üst üste megavat saat başına 180 Euro’ya ulaşması halinde tavan fiyatın devreye girmesi konusunda anlaşmıştı.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler