Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tahıl koridoruna geri dönülmesi gerektiğini söyledi

ABD New York’ta 13. Concordia Yıllık Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Tahıl koridoruna geri dönülmeli, Afrika'ya daha fazla tahıl gönderilmeli" değerlendirmesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tahıl koridoruna geri dönülmesi gerektiğini söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13. Concordia Yıllık Zirvesi’nde kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

“Soçi ziyaretimde Sayın Putin ile Afrikalı kardeşlerimize yönelik 1 milyon ton tahıl sevkiyatını görüştük. Karadeniz koridorunda 33 milyon ton Rusya’dan gelen tahıl var. Bunların yüzde 44’ü Avrupa’ya yüzde 14’ü bize bir o kadarı da Afrika ülkelerine gitti. Ama yeterli değil. Afrika ülkelerine çok daha fazlasını göndermemiz insani ve vicdani görevimiz olacaktır. Sayın Putin ile geçen pazartesi yaptığımız görüşmede bunları konuştuk ve süratle yeniden tahıl koridorunu işletmeyi ‘1 milyon ton yetmez bunu daha artırmanızı rica ediyoruz’ dedik. ‘Telefon diplomasisi ile bu süreci işletmeyi ve bununla birlikte Rusya olarak üzerimize düşen görevi yerine getirelim dediler’ ve böylece vedalaştık.

İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz.

Suriyeli sığınmacıların güvenli ve gönüllü geri dönüşünü teşvik ediyoruz. 600 bine yaklaşan sayıya kalıcı konutların bitmesiyle 1 milyon kişi eklenecek.

(Türkiye-ABD) Her iki ülke için de tehdit kaynağı olan terör konusunda işbirliğimizi güçlendireceğiz. ABD ile işbirliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz. Biden’la görüşmelerde tıkanıklıkların önemli kısmını aştık, temaslarımızı arttırma kararı aldık.”

Biz NATO’nun içinde aldığımız görevleri yerine getiren ülkeyiz. NATO üyesi ülkeler olarak hepimizin ortan menfaatleri var. Buradan taviz vermeye niyetimiz yok.

Ülkemizde ana muhalefet partisinin mültecilere bakışı çok acımasız. Şu an 5 milyona yakın mülteci var. Bütün gayretimizle ev sahipliği yapıyoruz.

Türkiye, Paris İklim Anlaşması hedeflerine en fazla katkı sağlayan ülkedir. Dünyada örnek gösterilebilecek konumdayız. Paris İklim şartına da bugüne kadar uyduk, uymaya devam ediyoruz.”

(SPUTNİK TÜRKÇE)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler