Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in ekonomisi ‘mütevazı’ bir başlangıç yaptı

Çin’in ekonomik toparlanması mütevazı bir başlangıç yapıyor. Çin’in en büyük tatili olan yeni yıl tatili sonrasında göçmen işçilerin çoğu işlerine…

Çin’in ekonomisi ‘mütevazı’ bir başlangıç yaptı

Çin’in ekonomik toparlanması mütevazı bir başlangıç yapıyor. Çin’in en büyük tatili olan yeni yıl tatili sonrasında göçmen işçilerin çoğu işlerine geri döndü ve çocuklar bu hafta okula başladı. Ancak ön veriler, ana hatlarıyla Covid kontrollerinin Aralık ayında sona ermesine rağmen, ekonomik büyümenin henüz tam anlamıyla geri gelmediğini gösteriyor.

Örnek olarak, Ocak ayında yayınlanan kredi verileri, işletmelere verilen kredilerde yıllık bazda büyümenin olduğunu, ancak hane halkına verilen kredilerde keskin bir düşüş olduğunu gösterdi.

Nomura’nın baş Çin ekonomisti Ting Lu, Pazartesi günü yayımlanan bir raporda “Karışık veriler, piyasaların 2023’te büyüme konusunda fazla iyimser olmamaları gerektiğini gösteriyor”  yorumunda bulunarak, “Çin’de enflasyonun bu yıl önemli bir endişe olmadığına hala inanıyoruz ve politikanın destekleyici kalmaya devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Nomura raporu Şubat verilerine dikkat çekerek, kentlerdeki yol ve metro trafiğinin  2019 öncesi pandemi seviyelerinin üzerinde olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, taşımacılıkta dönen mal devirleri hala geçen yıla göre düşük.

Raporda, yeni konut satışlarının geçen yılın altında kaldığı, çoğunlukla orta büyüklükteki şehirlerde düşen satışların inşaat sektorü üzerinde baskı yarattığı belirtildi.

Konut kredisi talebindeki durgunluk, orta ve uzun vadeli hanehalkı kredilerinde kısa vadeli olanlardan daha hafif bir düşüşle kendini gösterdi.

Pinpoint Asset Management’in baş ekonomisti Zhiwei Zhang, Ocak ayı kredi verileri hakkında bir notta, “işsizlik oranının hala yüksek olması, hanehalkı güveninin zayıf kalmasına neden oluyor” dedi. “Hanehalkı güveninin de önümüzdeki aylarda iyileşmesini bekliyorum, ancak bu muhtemelen aşamalı bir süreç olacak.” Çin Ulusal İstatistik Bürosu, Ay Takvimi’nin veriyi çarpıtmasından dolayı Ocak ayı perakende satış, sanayi üretimi veya sabit varlık yatırım verilerini ayrıntılı olarak açıklamıyor. Çin’in yeni tatilinin Gregoryen takvimindeki tarihi her yıl değişiyor.

Ancak, büro Ocak ayı için enflasyon verilerini yayınladı, bu da talebin sönük olduğunu gösterdi, tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre %2.1 arttı – Reuters tarafından anket yapılan analistlerin beklediğinden biraz daha az. Yiyecek ve enerji hariç, böylece çekirdek tüketici fiyat endeksi Ocak ayında %1 artarak, 2022 Haziran ayındaki hızla aynı seviyeye yükseldi.

Fabrikaların girdi maliyetlerini ölçen üretici fiyat endeksi ise Ocak ayında geçen yıla göre %0.8 düştü. Bu oran, Reuters anketinde öngörülen %0.5’den hayli fazla.

Reuters’e göre küresel talebin düşüşüne dair bir başka işaret Çin Yuan’ının performansı. Yuan, Güney Kore’nin Şubat’ın ilk 10 günündeki ortalama günlük ihracatının Ay Yeni Yılı tatilinden sonra düzeltilmiş verilerine göre %14.5 düştükten sonra, pazartesi ABD doları karşısında son beş haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Çin’li politikacılar yerel ekonomiyi destekleyeceklerini açıkladılar. İşletmeler Ay Yeni Yılı tatilinden sonra işe geri döndükçe ve seyahatler başladıkça Çin’in büyümesinden kaynaklanan talebin nasıl toparlanacağı henüz görülmüyor.

Morgan Stanley’in baş Çin ekonomisti Robin Xing, Çin’de iş yapmak için yüz yüze görüşmelerin özellikle önemli olduğunu ve böyle etkileşimlerin geçen yıl kolayca mümkün olmadığını belirtti.

Genel olarak, düzenleyicilerin “büyümeye odaklı politik pragmatizme” geri döndüğünü ve politikanın bu yıl gevşek olacağını bekliyor. Xing raporunda Çin’in bu yıl GSYİH’sının %5.7 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Pekin, Mart ayında %5 veya daha fazla bir GSYİH hedefi belirlemesi bekleniyor. Nomura’dan Lu, karışık bir tabloya dikkat çekerken, pandeminin ve Covid kontrol önlemlerinin öngörülenden önce sona ermesi nedeniyle GSYİH tahminini de %5.3’e yükseltti.

 

 

cbnc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler