Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin, Tayvan’a silah satışında rolleri olan ABD’li iki şirkete yaptırım kararı aldı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, düzenlediği basın toplantısında, Lockheed Martin’in, 24 Ağustos’ta ABD’nin Tayvan’a yaptığı silah satışına doğrudan katıldığını açıkladı.

Çin, Tayvan’a silah satışında rolleri olan ABD’li iki şirkete yaptırım kararı aldı

Tayvan’a silah satışındaki rolleri nedeniyle, Çin yönetiminin, ABD merkezli savunma sanayi sanayisindeki Lockheed Martin ve Northrop Grumman’e yaptırım uygulama kararı aldığını duyuran Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Northrop Gramman şirketinin, ABD’nin Tayvan’a yönelik silah satışlarına birkaç kez katıldığını da belirtti.

Bu arada ABD Çin’i 50 yıldır resmi olarak tanımış olsa da, Kongre’nin çıkardığı ‘Tayvan İlişkileri Yasası’ uyarınca bu ülkeye savunma silahları sağlıyor. Birbirini takip eden ABD yönetimleri, Tayvan’a silah satışına ilişkin anlaşmalar imzalayarak bunu taahhüt etti.

Fakat Joe Biden yönetimi, ağustos sonunda ilk kez genellikle ‘egemen ülkeler’ için kullanılan Yabancı Askeri Finansman (FMF) programına başvurdu. Bu kapsamda Tayvan’a “doğrudan askeri yardım” sağlama konusunda anlaşma sağlandı. Şarkul Avsat’ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı, FMF programı çerçevesinde gelen yardım paketiyle ilgili açıklamada bulundu. Söz konusu yardım paketiyle, Çin’in topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü Tayvan’ın egemenliğinin tanınması anlamına gelmeyeceğine işaret edildi.

TAYVAN VE ÇİN

Çin’in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan yönetimi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana fiilin bağımsızlığa sahip. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki iç savaş sonrası ortaya çıkan ayrılık hâlâ sürüyor.  “Tek Çin” ilkesine işaret ederek kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan’a silah satışına Pekin karşı çıkmaktadır.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler