Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin neden faiz indirdi, devamı gelecek mi?

Çin Merkez Bankası, kovid sonrası ekonomisinde izlenen ivme kaybı nedeniyle kilit orta vadeli borç verme faiz oranını %2,65’e düşürdü.  Aynı…

Çin neden faiz indirdi, devamı gelecek mi?

Çin Merkez Bankası, kovid sonrası ekonomisinde izlenen ivme kaybı nedeniyle kilit orta vadeli borç verme faiz oranını %2,65’e düşürdü.  Aynı zamanda bazı finansal kurumlara verilen 237 milyar yuan (33 milyar dolar) bir yıllık orta vadeli borç verme tesisi (MLF) kredilerinin oranını 10 baz puan indirerek %2,75’ten %2,65’e düşürdü.

MLF faizinin düşürmesi sonrasında Çin MB’nin 20 Haziran’da ana kredi faiz oranını (LPR) de 10 baz puan düşürmesi bekleniyor.

Çin’in zayıflayan ekonomisi, merkez bankasının Ağustos ayından bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürmesine neden oldu ve emlak sektörü de dahil olmak üzere sorunlu sektörlere yönelik daha fazla teşvik için beklentiler artıyor.

Çünkü resmi veriler, gayrimenkulde bir düşüş, iş yatırımlarında endişe verici bir düşüş ve gençler arasında rekor işsizlik olduğunu gösterdi. Sanayi üretimindeki büyüme Nisan ayındaki %5,6’dan %3,5’e geriledi Perakende satışlar beklentilerin altında %12,7 artarken, inşaat malzemeleri ve ev aletleri gibi emlak piyasasıyla ilgili kalemlerin satışları hafifledi. Yılın ilk beş ayında sabit kıymet yatırımları bir önceki yıla göre %4 arttı. Özel işletmelerin yatırımları %0,1 daralırken, gayrimenkul yatırımları %7,2 azaldı. İşsizlik oranı Mayıs ayında %5,2 ile nispeten yüksek kalırken, 16-24 yaş arası gençler için işsizlik oranı hafif bir artışla %20,8’e yükseldi 2018 bazlı serinin zirvesine ulaştı.

Bu son veriler Pekin’in ekonomiye yardım etmek için daha fazla teşvik uygulamaya doğru kaymasına neden oldu.

Bloomberg News’in bu haftanın başlarında bildirdiğine göre, Devlet Konseyi’nin mülk de dahil olmak üzere sektörler için geniş bir teşvik önerileri paketini tartışması bekleniyor. Ekonomistler, PBOC’nin bu yıl faiz oranlarını daha da düşürebileceğini ve bankalara borç vermeye devam edebilmeleri için nakit artışı sağlayabileceğini söylüyor. Bir ticaret bakanlığı sözcüsü Perşembe günü düzenli bir brifingde yaptığı açıklamada, otomobil, ev aletleri ve catering endüstrilerinin gelişimini teşvik edenler de dahil olmak üzere tüketimi artırmaya yönelik önlemlerin üzerinde çalışıldığını söyledi. Yine de, uyaranın geçmiş uygulamalara kıyasla kapsamı sınırlı olması muhtemel. Pekin, bu yıl için nispeten muhafazakar olan %5 civarındaki büyüme hedefine ulaşma yolunda ilerlerken, ekonomideki yüksek borç seviyeleri ve finansal istikrarla ilgili endişeler var.

Ulusal İstatistik Bürosu, ekonominin toparlanmasının temelinin “henüz sağlam olmadığını” ve talebin onarılması ve genişletilmesine odaklanılması gerektiğini söyledi. Konut piyasası büyüme üzerinde büyük bir yük olmaya devam ediyor. Gayrimenkul yatırımları yılın ilk beş ayında 2022’nin aynı dönemine göre %7,2 daralarak beklenenden daha kötü bir düşüş kaydetti. Yeni evlerin inşaatı bu dönemde %22’den fazla düştü. Konut fiyatları, Nisan ayındaki %0,3’ten Mayıs ayında aylık bazda sadece %0,1 arttı. Pinpoint Asset Management Ltd.’nin baş ekonomisti Zhang Zhiwei, “Güveni yeniden tesis etmek için, özellikle emlak sektöründe izlenmesi gereken çok daha fazla politika olması gerekecek” dedi.

Bloomberg Economics’e göre perakende satışlardaki düşüş, tüketim toparlanmasının daha fazla ivme kaybettiğini gösterdi. Sabit kıymet yatırımlarında beklenenden daha keskin bir yavaşlama, özellikle emlak sektöründe batan özel harcamaların, büyük projelere yapılan harcamalar şeklinde hükümet teşvikini ezdiğini gösterdi. PBOC, Federal Rezerv’in 15 ay içinde ilk kez faiz artırım döngüsünü duraklatmasıyla gevşemesini zamanladı ve yine de daha fazla gevşeme sinyali verdi. ABD ve Çin oranları arasındaki genişleyen fark, sermaye çıkışlarını körükledi ve bu yıl dolar karşısında %3’ten fazla düşen yuan üzerinde baskı yarattı. PBOC ayrıca, Haziran ayında olgunlaşan 200 milyar yuan’dan daha fazla olan 237 milyar yuan (33 milyar dolar) orta vadeli kredi sağladı. Bir yıllık MLF oranındaki indirim, Salı günü önemli bir kısa vadeli oranın aynı büyüklükte düşürülmesinin ardından büyük ölçüde bekleniyordu. İki oran genellikle birlikte ayarlanır.

Barclays Plc, gelecek yılın başına kadar her çeyrekte politika faizlerinde 10 baz puanlık bir indirim öngörürken, Nomura bu yılın ikinci yarısında iki adet daha 10 puanlık faiz indirimi bekliyor. Macquarie Group Ltd., üçüncü çeyrekte MLF oranında 10 puanlık bir indirim ve rezerv gereksinimi oranında 25 puanlık bir düşüş görüyor. Çin Devlet Konseyi, tartışmalara aşina olan kişilere göre, ekonomiye verilecek diğer teşvik önlemlerini Cuma günü tartışabilir, ancak önlemlerin ne zaman açıklanacağı veya uygulanacağı belli değil. Economic Daily ayrıca Perşembe günü yapılan bir ön sayfa yorumunda, Çin’in güçlü mali harcamaları sürdürmek de dahil olmak üzere ekonomiyi desteklemek için daha fazla adım atması gerektiğini söyledi. Natixis SA’nın kıdemli ekonomisti Gary Ng, “En büyük soru genel duyarlılık – hanehalkları daha fazla tasarruf ediyor ve şirketler çok fazla yatırım yapmıyor, çünkü gelecekten emin değiller” dedi. “Merkez bankası şimdi daha gevşek para politikası benimsese bile, çok başarılı olmayabilir, çünkü sonuçta harcamalar genel duygulara bağlı.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler