Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin mega bankaları ekonomiyi desteklemek için kilit araç olarak kullanılıyor

Çin’in en büyük devlet bankaları, konuya aşina olan insanlara göre, 9 trilyon dolarlık borç piyasasında artan gerilim nedeniyle kredi sıkışıklığını…

Çin mega bankaları ekonomiyi desteklemek için kilit araç olarak kullanılıyor

Çin’in en büyük devlet bankaları, konuya aşina olan insanlara göre, 9 trilyon dolarlık borç piyasasında artan gerilim nedeniyle kredi sıkışıklığını önlemek için ultra uzun vadelere sahip yerel yönetim finansman araçları kredileri (LGFV) ve geçici faiz indirimi sunuyor.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve China Construction Bank Corp. da dahil olmak üzere bankalar, çoğu kurumsal kredi için geçerli olan 10 yıllık tenör yerine, son aylarda yüksek kredibiliteye sahip nitelikli LGFV’lere 25 yıl içinde olgunlaşan kredileri artırmaya başladı. Bazıları, ilk dört yılda herhangi bir faiz veya anapara ödemesinden feragat etti, ancak faiz daha sonra tahakkuk ettirilecek konu hakkında bilgi veren kaynaklara göre.

LGFV’lere verilen uzun vadeli kredilerin toplam büyüklüğü net değil. Bu son adım, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki finansal kırılganlık konusundaki endişelerin – özellikle Çin’in yerel yönetimleri içindeki – politika yapıcıları mega teşvik paketlerini tekrarlama konusunda temkinli hale getirdiği bir zamanda geldi. Bunun yerine, yerel düzeyde potansiyel temerrütleri önlemek için kredi genişlemesine yöneldiler. Goldman Sachs Group Inc.’in tahminlerine göre, resmi borçlanma yaklaşık 23 trilyon dolara yükselmiş durumda. Pekin merkezli ICBC ve Construction Bank’ın medya temsilcileri yorum taleplerine yanıt vermedi.

LGFV’ler için 9 trilyon dolarlık borç piyasasına da giderek daha fazla odaklanılıyor. Hiçbiri bir kamu tahvilinde temerrüde düşmemiş olsa da, bir tahvilin son dakika ödemesi, sektörün borç servisi yetenekleri hakkında yeni endişelere yol açtı. Geçen yılın sonunda, Çin’in yoksul güneybatı eyaleti Guizhou’daki bir LGFV, 20 yıla kadar yaklaşık 2,3 milyar dolarlık krediyi uzatmak için bankalarla bir anlaşmaya vardığını açıkladı. Buna ek olarak, şirket ilk on yılda sadece faiz ödemesi yapacak ve takip eden on yılda anaparayı taksitlerle ödeyecektir.

İllerin gelirleri, genel kamu bütçesinden ve devlet fonu bütçesinden elde edilen birleşik gelir ile merkezi hükümetten yapılan transfer ödemeleri olarak tanımlanıyor.

Yerel yönetim finansmanı, devam eden bir emlak krizi devam ederken kuruyan arazi satışları – önemli bir mali gelir kaynağı – olarak zorlanıyor. Düşen arazi satışları ve Covid kaynaklı büyük harcamalar, yerel yönetimlerin çoğunlukla altyapı inşa etmekle görevli LGFV’leri ayakta tutma yeteneğini zayıflattı. LGFV’ler ayrıca arazi alımlarını da artırdı. LGFV’ler, Huachuang Securities tarafından yapılan bir çeteleye göre, Mayıs ayında arazi satışlarının yaklaşık %30’unu, Nisan ayında aldığı %22’nin de üzerinde bir oranda satın aldı. Bu, firmaların daha önce satın almaktan geri çekilmesinden sonra bu yıl aylık ilk artış oldu.

Bankaların İkilemi

Pekin, ekonomiyi desteklemek için, büyük bankalardan borç vermeyi artırmak ve marjlarını sıkıştırmak için bir yıldan kısa bir süre içinde mevduat oranlarını en az iki kez düşürmelerini istemek de dahil olmak üzere bir dizi önlem aldı.

Bankaları yerel yönetimlerin nakit akışlarına yardımcı olmakla görevlendirmek, zorlukları daha da kötüleştirebilir. Bankalar, yerel makamların hiçbirinin başarısız olmasına izin vermeyeceği inancıyla LGFV’lere düşük faiz oranlarıyla borç vermeye devam etti. Genellikle krediler için güçlü bir talebe sahip olan LGFV’ler, bankaların borç verme hedeflerine ulaşmalarına kolayca yardımcı olabilirken, LGFV’lerin yatırımlarının çoğu borç ödemelerini karşılamak için kar elde etmek için mücadele ettiğinden, daha fazla performans göstermeyen krediler yaratma riski var.

Uluslararası Para Fonu, Şubat ayında ülke genelinde 2019’da 40 trilyon yuan’dan 2022’nin sonunda 66 trilyon yuan (9,1 trilyon dolar) LGFV gizli borcu olduğunu tahmin etti. Hızlı bir artış, yerel yönetimlerin pandemi sırasında kayıt dışı borçlanma ve harcamaları nasıl artırdığının altını çiziyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler