Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avustralya Merkez Bankası faiz uyarısı yaptı!

Avustralya Merkez Bankası’nın enflasyon kaygıları nedeniyle daha fazla faiz artırımı konusunda uyardığı bildirildi.

Avustralya Merkez Bankası faiz uyarısı yaptı!

10 Kasım Cuma günü Avustralya Merkez Bankası, şu anda %5,4 olan enflasyon nedeniyle daha fazla faiz artırımı uyarısında bulunan üç aylık ekonomik görünümünü yayınladı. Bun göre banka bu rakamın yılsonuna kadar %4,5’e düşmesini ve 2024 yılı sonuna kadar da %3,5’e gerilemesini tahmin ediyor. Enflasyondaki bu artış nüfus artışı, Hamas-İsrail çatışması, kira piyasası üzerindeki baskı ve El Nino olayı gibi çeşitli faktörlerden etkilenmektedir. Bu faktörler enflasyonu 2025’in sonlarına kadar bankanın hedef aralığı olan %2-3’ün üzerinde tutacaktır.

Avustralyalıların eline geçen ücret, yavaş ücret artışı, yüksek fiyatlar ve artan vergiler nedeniyle baskı altında. Faiz oranı şimdiden 12 yılın zirvesi olan %4,35’e ulaşmış durumda. Şubat ayında parasal sıkılaştırmanın devam etmesi, 600.000 $’lık standart bir ipoteğin geri ödemelerine aylık 100 $ daha ekleyebilir.

9 Kasım Perşembe günü Merkez Bankası, enflasyon beklentilerinin hedefleriyle uyumlu olması nedeniyle faiz oranlarını sabit tutacağını ima ederek enflasyon riskine işaret etti. Ekonomik projeksiyon, Jerome Powell’ın yorumlarında da belirtildiği gibi, gerekli para politikası sıkılaştırması ve potansiyel bir nakit oranı zirvesi nedeniyle enflasyonun artmasını öngörüyor. Banka enflasyonda kademeli bir artışa hazırlıklı.

ASX’teki küçük artış, Merkez Bankası’nın tahminlerine yakın bir nakit faiz zirvesi tahminleriyle tutarlı olarak, gelen verileri bekleyen durgun bir piyasaya işaret ediyor. Powell’ın yaklaşan faiz artırımlarına odaklanması, 25 baz puanlık ek bir artırım için piyasa beklentilerini hafifçe yukarı çekti.

(Investing.com)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler