Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Araştırma:  Fed enflasyonu bastırmak için faizi yüzde 6’ya yükseltmek zorunda

ABD Merkez Bankası Fed’in yükselen fiyatlara başlangıçta yavaş tepki vermesini sert bir şekilde eleştiren yeni araştırmaya göre, yetkililerinin enflasyonu yenmek…

Araştırma:  Fed enflasyonu bastırmak için faizi yüzde 6’ya yükseltmek zorunda

ABD Merkez Bankası Fed’in yükselen fiyatlara başlangıçta yavaş tepki vermesini sert bir şekilde eleştiren yeni araştırmaya göre, yetkililerinin enflasyonu yenmek için faiz oranlarını %6,5’e kadar yükseltmesi gerekebilir.

Cuma günü New York’ta düzenlenen bir konferansta sunulan  bildiride, Wall Street ekonomistleri ve akademisyenlerinden oluşan  beşli araştırma ekibi, politika yapıcıların enflasyonun inatçılığı hususunda hala aşırı iyimser bir görünüme sahip olduğunu ve fiyatları kontrol altına almak için toplumun ekonomik sıkıntıya katlanması gerekeceğini savunuyorlar.

“Analizimiz, Fed’in enflasyonun 2025’in sonuna kadar %2 hedefine döndüğü ekonomide yumuşak inişi yönetme becerisine şüphe düşürüyor” diye yazdılar. Bir başka deyişle, hafif bir durgunluk olmadan enflasyonu Fed hedefine indirmek hiç kolay değil.

55 sayfalık akademik çalışma, Fed’in enflasyon hedefiyle tutarlı  nihai politika faiz oranlarını saptamak  için değişik ekonomik senaryolarda bir dizi simülasyon içeriyordu. Bilgisayar kullanılarak  üretilen model çıktıları, girdi olarak kullanılan ekonomik değişkenlerin niceliğine göre  faiz oranların 2023’ün ikinci yarısında %5,6, %6 veya %6,5 ile zirve yapacağını öne sürdü.

Fed, faiz oranlarını bir yıl önceki sıfıra yakın seviyelerinden %4,5 ila %4,75’lik  hedef aralığına yükseltti ve guvernörlerin medyan tahminlerine göre Aralık ayında oran %5,1’e ulaşacak.

Araştırma  yazıldıktan sonra Cuma günü yayınlanan veriler, Fed’in yakın takip ettiği enflasyon göstergelerinin (tüketici harcamaları çekirdek enflasyonu)  Ocak ayında beklenmedik bir şekilde hızlandığını gösterdi ki bu da Wall Street hisselerinde satış ve ABD devlet tahvili getirilerinde yükselişi tetikledi.

Yazarlar – Brandeis Üniversitesi’nden Stephen Cecchetti, JPMorgan Chase & Co.’dan Michael Feroli, Deutsche Bank AG’den Peter Hooper, Columbia Üniversitesi’nden Frederic Mishkin ve New York Üniversitesi’nden fahri profesör Kermit Schoenholtz – University of Brandeis tarafından desteklenen yıllık bir tartışma forumunda makalelerini sundular.

Araştırmacılar 1950’den bu yana ABD ve diğer bazı büyük ekonomilerde merkez bankasının fiyatları soğutmak için agresif bir şekilde sıkı politika uyguladığı 16 farklı dönemi incelediler.  Bu 16 “vakanın” hepsi bir durgunlukla ilişkilendirildi.

“Halihazırda önemli ölçüde politika sıkılaştırması (ve daha fazla kısıtlama olasılığına) rağmen,  mevcut koşullarda, ‘resesyona neden olmayan enflasyon düşüşü’ emsalsiz olacaktır” diye yazdılar.

Bununla birlikte araştırmacılar, geçen yıl “enflasyon geçidir” söylemini  terk ettiği ve bir dizi agresif faiz artırımı uyguladığı  için Fed’i övdüler ve şahin duruşta israrın “işi bitireceği” konusunda iyimserdiler.

“Politika yapıcıların 2023 ve muhtemelen sonrasında kısıtlayıcı bir duruşu sürdürmesi halinde, Fed makul bir zaman zarfında %2 enflasyon hedefine yaklaşma yolunda görünüyor” dediler.

 

Kaynak:  Fed May Need to Hike to 6.5% to Cool Prices, Study Says

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler