Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Anka kuşu uyandı: Bitcoin 10 ayın zirvesinde!

Haftanın ilk işlem gününde, küresel mali piyasalar, Çarşamba günü açıklanacak kritik ABD TÜFE verisi öncesinde yön bulmakta bir nebze de…

Anka kuşu uyandı: Bitcoin 10 ayın zirvesinde!

Haftanın ilk işlem gününde, küresel mali piyasalar, Çarşamba günü açıklanacak kritik ABD TÜFE verisi öncesinde yön bulmakta bir nebze de olsun zorlandı. Bu sabah itibari ile, tahminciler, FED’in 3 Mayıs olağan toplantısında 25 baz puan faiz artışına gideceğine %72 ihtimal tanıyor. Hatırlanacağı üzere, ABD’de geçen ay yaşanan bankacılık ‘kargaşasına’ rağmen ekonominin direnç gösterdiğine yönelik son dönemde açıklanan güçlü istihdam verileri, FED’in elini kuvvetlendirmişti.

IMF Başkanı Georgieva, küresel ekonomik büyümenin gelecek 5 yıl boyunca %3 civarında kalacak olmasının “endişelendirici” olduğunu söyledi. Bu minvalde gözler IMF-Dünya Bankası bahar toplantılarına çevrildi. Her iki kurum da küresel büyüme görünümünün yavaşlayacağını düşünürken, FED’in de faiz artırımlarını sonlandıracağı beklentisi etkili oluyor. Piyasalar, resesyon ihtimaline daha fazla şans tanırken, FED’in bir kez daha faiz oranlarını artırması ardından duracağı ve sonrasında indirime gideceğini düşünüyor. FED ise borçlanma maliyetlerinin 2023 yılında mevcut seviyelerde kalacağını öngörüyor.

Geride bıraktığımız hafta şahlanan kıymetli madenler, yeni haftaya Asya piyasalarında gerileyerek başlarken, bu sabah kayıplarını bir nebze de olsun telafi ettiğini görüyoruz. Bitcoin ise 28bin dolar seviyesinin etrafında uzun bir süredir devam eden bekleyişine dün son vererek 30,400 dolar seviyesine kadar yükselerek son 10 ayın zirvesini test etti. Kıymetli madenler ve Bitcoin için tonumuz pozitif kalmaya devam ediyor. Bitcoin cephesinde haftalık kapanışını 28bin dolar seviyesinin üzerinde olması durumunda (teyit) yukarda 36bin dolar seviyesinin radar menziline gireceğini düşünüyoruz.

Türkiye cephesinde ise TCMB tarafından dün açıklanan cari işlemler dengesi dikkatlerden kaçmadı. Şubat ayında ödemeler dengesi aylık bazda tarihin en yüksek üçüncü açığını verdi: 8,8 milyar dolar. Yılın ilk 2 ayında cari işlemler açığı 18,8 milyar dolar ile rekor kırarken, 12 aylık birikimli cari açık 55,4 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde cari işlemler açığının 15,7 milyar dolar olduğu düşünülürse, “ihracat ihracat ihracat” sloganı ile çıkılan yolda verilen devasa açıklar bir tarafta ekonomi politikalarının hatalı kurgulandığına işaret ederken, diğer tarafta döviz rezervleri erimesine, hâliyle de döviz talebinin hız kazanmasına neden oluyor. Bu tablonun açık bir şekilde sürdürülemez bir boyutta doğru koşar adım ilerlediğini görüyoruz.

Avrupa ve İngiltere mali piyasalarının kapalı konumda olduğu dünkü günde, USDTRY kuru kamu kontrolünde bebek adımlarla 19,30 seviyesine dayanırken, Kapalıçarşı ile bankalararası piyasada kur makasının daha da açıldığını not etmek gerekiyor. Hisse senedi cephesinde BIST100 endeksi günü sürpriz bir şekilde %3,4 artışla tamamlarken, iki yıl vadeli gösterge tahvil faizi %15’e yaklaştı. Siyasi cephede ise, tüm konsantrasyonun seçimlere çevrilmesi nedeniyle, gözler hafta sonu milletvekili aday listeleri ireledi. Anketlerin ortak paydasında Cumhur İttifakı Meclis’te önde görülürken, Cumhurbaşkanı seçiminin ise ikinci tura kalma ihtimalinin arttığını, Kılıçdaroğlu’nun ufak bir farkla önde gittiğini gözlemliyoruz.

Çarşamba ile Cuma günü arasında ABD’de açıklanacak (TÜFE, FED toplantı tutanakları, ÜFE, perakende satışlar ve 1Ç dönemi şirket finansalları)  önemli veriler öncesinde Bitcoin hariç piyasaların geneli bekle ve gör stratejisine geçerken, dün geceyi ABD borsaları da yatay bir seyirle tamamladı.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında ılımlı bir hava görülüyor. Asya genelinde, FED’in kararından bağımsız, bölge merkez bankalarının faiz artırım döngülerini duraklatmaya veya sonlandırmaya devam edeceğine dair yatırımcı iyimserliğinin desteğiyle bu sabah yeşillere bürünmüş. Japonya Merkez Bankası’nın yeni başkanı Kazuo Ueda’nın şimdilik mevcut ultra kolay teşviklere bağlı kalacağına söz vermesiyle Japon Yen’i baskı altında kalırken, gösterge endeks Tokyo borsası %1,4 yukarıda işlem görüyor.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler